Sipas World Health Organization për këtë vit deri më sot 804.402 njerëz të vdekur nga uji i pijshëm dhe sëmundjet e përçuara nga papastërtitëe

74 mln makina dhe 143 mln bilcikleta 74 mln makina dhe 143 mln bilcikleta

Sipas raportit te Worldometers, deri me sot jane prodhuar rreth 74 mln makina dhe 143 mln bicikleta. Nurmi total i bicikletave te prodhuara perkon me 1.8 % te popullsise boterore, i makinave rreth 0.9%.

Nderkohe qe ne disa vende bicikletat jane te paaplikueshme, perdorimi i tyre ne Shqiperi eshte tradite e qytetit te Shkodres! Kryetari i Bashkise Z. Veliaj ka ne fokus percjelljen e ketij trendi tek brezi i ri.

Makinat konsiderohen edhe si mjet luksi, por bicikleta eshte nje mjet pa konsum dhe me kosto te paperfillshme mirembajtje.

Gjithashtu perdorimi i bicikletave ne qytet, formojne fleksibilitet spontan te njeriu, lidhje me te forte dhe prezente vizive me ambjentin e pershkueshem por edhe ne vacanti ofrojne mundesi modeste te jeteses ne qendra pa krijuar stresin e drejtimit te mjetit dhe te parkimit, indirekt mundesi e te ushtruarit te sportit por edhe te tjera.

Shume shoqata dhe fondacione por edhe Komiteti europian kane ndermarre nisma te tilla per nxitjen e perdorimit te bicikletave.

Sipas urban indipendence 10 qytetet qe perdorin bicikleten ne menyre masive jane:
1. Kopenhagen 2. Utrecht 3. Amsterdam 4. Strasburg 5. Malmo 6. Bordeaux  7. Antwerp 8. Lubjana 9. Tokio 10. Berlin

Ne Kopenhagen, Utrecht, Amsterdam eshte investuar masivisht ne infrastrukture bicikletash. Rreth 60 % e popullsise perdorin te pakten nje here ne dite bicikleten dhe pse afersiht 73 % e tyre zoterijne nje te tille./apel.media