Pse shenjat e depresionit tek meshkujt janë të ndryshme se tek femrat?

Shenjat e depresionit, megjithatë, mund të ndryshojnë në mënyrë drastike në mënyrë specifike midis burrave dhe grave. Burrat kanë më shumë gjasa të shfaqin hapur zemërimin dhe agresionin sesa trishtimin , dhe anëtarët e familjes dhe miqtë mund të mos e kuptojnë se kjo mund të jetë një simptomë e depresionit.

Pasi të japim fillimisht një përmbledhje të depresionit tek meshkujt, ne do të shqyrtojmë pesë simptoma kryesore të depresionit që zakonisht gjenden tek meshkujt: tejkalimi i arratisjes, çështjet mjekësore, çrregullimi i përdorimit të substancave, nervozizmi dhe sjelljet e rrezikshme.

Depresioni tek meshkujt kundrejt femrave

Depresioni mund të shihet si i dyanshëm: ka shenja dhe simptoma, dhe më pas ka mekanizma përballues dhe sjellje të tjera të ndikuara nga depresioni.

Burrat dhe gratë mund të shfaqin shenja dhe simptoma të ndryshme, si dhe mekanizma të ndryshëm përballues. Depresioni tek meshkujt është më shpesh i padiagnostikuar sepse depresioni nuk njihet, shenjat dhe simptomat nënvlerësohen, ka një hezitim për të folur për simptomat dhe rezistencën e përgjithshme ndaj trajtimit të shëndetit mendor.

Burrat dhe gratë shpesh ndajnë këto simptoma të zakonshme të depresionit:

  • Lodhje ekstreme
  • Vështirësi për të fjetur ose për të fjetur tepër
  • Vështirësi për të shijuar aktivitetet që zakonisht janë të këndshme
  • Ndjenjat e trishtimit, boshllëkut ose mungesës së shpresës

Nga ana tjetër, burrat mund të përjetojnë probleme të caktuara ose të përfshihen në sjellje të caktuara problematike që mund të tregojnë depresion, por që zakonisht nuk njihen si të tilla:

  • Duke e tepruar në arratisje
  • Çështje mjekësore
  • Çrregullimi i përdorimit të substancave
  • Nervozizmi
  • Sjelljet e rrezikshme

Depresioni mund të jetë veçanërisht i rrezikshëm me burrat, sepse shumë prej nesh nuk duan të kuptojnë se mund të kemi nevojë për ndihmë, kryesisht sepse ideologjia tradicionale e maskulinitetit na inkurajon të kufizojmë shprehjen e emocioneve tona , veçanërisht ato që lidhen me depresionin. Kjo ka të ngjarë të çojë në faktin se përse gratë kanë statistikisht dy herë më shumë gjasa se burrat për t’u diagnostikuar me depresion.

Tani, le të shohim më nga afër disa nga simptomat më të zakonshme të depresionit te meshkujt.

Simptomat e zakonshme të depresionit tek meshkujt

Ka shumë simptoma të mundshme të depresionit, dhe disa prej tyre gjenden si te burrat ashtu edhe te gratë. Këtu janë simptomat më të zakonshme të depresionit që meshkujt, veçanërisht, priren të shfaqin.

Sjelljet e arratisjes

Mund të mos e kuptojmë, por tejkalimi i sjelljeve arratisëse shpesh sinjalizon një dëshirë për të shpëtuar nga realiteti dhe depresioni ynë.

Këto sjellje mund të ndryshojnë shumë, por përfshijnë një sasi kohe dhe parash të pashëndetshme ose të paqëndrueshme. Disa sjellje arratisëse të zakonshme në mesin e burrave në depresion përfshijnë pornografinë, videolojërat, stërvitjen, lojërat e fatit dhe bastet sportive, shikimin e sporteve dhe shikimin e tepruar të shfaqjeve ose filmave.

Problemet Mjekësore

Stresi i rëndë mund të tregojë depresion dhe shkakton kërdi jo vetëm mendërisht, por edhe fizikisht. Burrat që luftojnë me stresin dhe depresionin mund të  përjetojnë dhimbje koke, probleme gastrointestinale dhe sëmundje të tjera . Manifestime të tjera fizike të depresionit tek meshkujt mund të përfshijnë humbje ose shtim të papritur ose të konsiderueshëm të peshës, lodhje dhe një rrahje të shpejtë të zemrës.

Çrregullimi i përdorimit të substancave

Burrat mund t’i drejtohen alkoolit ose drogave të tjera për të përballuar simptomat e tyre depresive. Çuditërisht, kjo ka  më pak gjasa të shihet si një shenjë e depresionit tek meshkujt sesa tek femrat .

Ndërsa gratë kanë më shumë gjasa të përjetojnë çrregullim të përdorimit të substancave pasi janë  tashmë në  depresion, burrat shpesh e përjetojnë këtë që çon në  fillimin  e depresionit, që do të thotë se çrregullimi i përdorimit të substancave mund të kontribuojë në gjasat e depresionit tek burrat.

Nervozizmi

Gratë kanë më shumë gjasa të shfaqin trishtim të hapur dhe zakonisht janë më të gatshme për të diskutuar emocionet e tyre sesa burrat. Ndërsa burrat me depresion mund të hapen dhe të diskutojnë simptomat e tyre të depresionit, ata kanë më shumë gjasa të shfaqin sjellje dhe tipare të lidhura me depresionin, duke përfshirë zemërimin dhe një temperament të shkurtër.

Fatkeqësisht, shfaqjet e zemërimit dhe nervozizmit janë më të pranuara nga shoqëria tek meshkujt sesa tek femrat, që do të thotë se njerëzit (përfshirë profesionistët mjekësorë) mund të dështojnë të njohin sjellje të tilla si tregues të depresionit tek meshkujt.

Sjelljet e rrezikshme

Së bashku me çrregullimin e përdorimit të substancave, burrat në depresion në përgjithësi kanë më shumë gjasa të përfshihen në sjellje të rrezikshme sesa gratë depresive, duke përfshirë ngarje të rrezikshme, pirjen e tepërt, seksin e pambrojtur dhe lojërat e fatit, si dhe sjellje të tjera të rrezikshme financiare.

Burrat shpesh i përdorin këto sjellje si një mburojë për të  maskuar ose për të hequr vëmendjen nga depresioni i tyre ,  dhe kështu mund të jetë më e vështirë t’i shikosh ato si simptoma specifike të depresionit. 

Luftimi i Depresionit

Pyes veten nëse mund të jeni duke luftuar me depresionin?

Ka disa mënyra për të luftuar depresionin – dhe ju mund të gjeni një listë të konsiderueshme më poshtë në seksionin FAQ – por ndoshta dy mënyrat më të fuqishme janë konsultimi me një profesionist dhe ushtrimi fizik.

Kur takoheni me një profesionist, ju keni hapësirën tuaj të dedikuar për të forcuar shëndetin tuaj dhe për të siguruar që nevojat tuaja të përmbushen.

Shpesh, burrat diskutojnë se duhet të jenë të fortë ose stoikë për partneret e tyre, familjet, etj., dhe nuk janë në gjendje të shprehin nevojat e tyre sepse një gjë e tillë do të merrte hapësirë. Kjo është arsyeja pse vendosja e kohës dhe e një hapësire të dedikuar për veten për të marrë kontrollin e shëndetit tuaj është thelbësore.

Mund të duhet shumë forcë për t’u ngritur dhe për t’u konsultuar me një profesionist; nëse nuk jeni ende gati, ushtrimet fizike mund t’ju ndihmojnë.

Ushtrimi i rregullt ndihmon në rritjen e kimikateve të ndjeshmërisë së mirë, endorfinës dhe serotoninës, të cilat janë kimikatet e trurit që zakonisht synohen nga disa lloje të barnave kundër depresionit./betterhelp