Protestat me 5 viktima, Trump shpallet fajtor për ‘nxitje dhune’ gjatë trazirave në Kapitol

Presidenti amerikan Donald Trump u shkarkua nga Shtëpia e Bardhë për herë të dytë këtë të mërkurë, nën akuzën e “nxitjes së kryengritjes” mbi rrethimin vdekjeprurës të Kapitolit në një kolaps të shpejtë dhe mahnitës të ditëve të tij të fundit në detyrë.

Me Kapitolin të siguruar nga trupat e armatosura të Gardës Kombëtare brenda dhe jashtë, Dhoma votoi 232-197 për të hequr dorë nga detyra Trump. Procedimet u zhvendosën me shpejtësi të rrufeshme, me ligjvënësit që votuan vetëm një javë pasi besnikët e dhunshëm pro-Trump sulmuan Kapitolin e ShBA. Trump është presidenti i parë në historinë amerikane që merr “impeachment” për të dytën herë.

Dhjetë republikanë u larguan nga Trump, duke u bashkuar me Demokratët. Këta të fundit e cilësuan Trump si përgjegjës për situatën e krijuar, duke paralajmëruar  “rrezik të qartë dhe të pranishëm” nëse Kongresi do ta linte atë të pakontrolluar para inaugurimit të Biden  si Presidenti i ardhshëm më 20 janar.

Kryengritja e Kapitolit i shtangi dhe zemëroi ligjvënësit, të cilët u dërguan forca ushtarake duke u përpjekur për siguri derisa të qetësohej turma.  Kjo zbuloi brishtësinë e historisë së kombit dhe të transferimeve paqësore të pushtetit. Kryetarja e Dhomës së Përfaqësuesve Nancy Pelosi thirri Abraham Lincoln dhe Biblën, duke iu lutur ligjvënësve të mbajnë betimin e tyre për të mbrojtur Kushtetutën nga të gjithë armiqtë, “të huaj dhe” të brendshëm.

“Trump duhet të shkojë, ai është një rrezik i qartë dhe i pranishëm për kombin që të gjithë e duam”, tha ajo.

I ndodhur në Shtëpinë e Bardhë, duke parë procedurat në TV, Trump nuk mori asnjë përgjegjësi për trazirat e përgjakshme të parë në të gjithë botën, por lëshoi një deklaratë duke kërkuar “JO dhunë, JO shkelje të ligjit dhe asnjë vandalizëm të çfarëdo lloji” për të prishur ngjitjen e Biden në Shtëpia e bardhë.

Përballë akuzave ndaj tij dhe me paralajmërimin e FBI-së për më shumë dhunë, Trump tha, “Kjo nuk është çka unë mbështes, si dhe nuk është ajo që Amerika përfaqëson. Unë i bëj thirrje të gjithë amerikanëve që të ndihmojnë në zbutjen e tensioneve”.

Trump u shkarkua për herë të parë nga Dhoma në 2019 për marrëdhëniet e tij me Ukrainën, por Senati votoi në vitin 2020 i pafajshëm.

Ai është i pari që do të fajësohet dy herë. Askush nuk është dënuar nga Senati, por republikanët thanë të mërkurën që mund të ndryshojë në mjedisin politik që zhvendoset me shpejtësi ndërsa zyrat, donatorët, biznesi i madh dhe të tjerët largohen nga presidenti i mundur.