Projekt-marrëveshja e klimës COP27 u publikua, por boshllëqet mbeten

Agjencia e klimës e OKB-së publikoi të shtunën një draft të përditësuar të një marrëveshjeje përfundimtare të propozuar për samitin COP27, duke nxjerrë në pah disa pjesë kyçe të marrëveshjes që vendet po përpiqen të arrijnë.

Dokumenti, i cili formon marrëveshjen e përgjithshme politike për COP27, do të ketë nevojë për miratim nga afro 200 vende në samitin e klimës në Egjipt. Negociatorët do të kalojnë orët e ardhshme duke studiuar tekstet dhe për të vendosur nëse mund t’i mbështesin ato.

I ashtuquajturi ‘vendim mbulues’ qëndron së bashku me një mori marrëveshjesh të tjera që ende i nënshtrohen negociatave intensive një ditë pasi samiti do të mbyllej.

Drafti përmbante vetëm një tekst të pjesshëm mbi çështjen e diskutueshme të pagesave të “humbjeve dhe dëmeve” për vendet e goditura nga fatkeqësitë e shkaktuara nga klima. Ai la një vendmbajtes në seksionin për marrëveshjet e financimit për humbjet dhe dëmet, ku teksti mund të shtohej më vonë nëse vendet arrijnë marrëveshje.

Në përputhje me përsëritjet e mëparshme, drafti nuk përmbante një referencë të kërkuar nga India dhe disa delegacione të tjera për të hequr gradualisht përdorimin e “të gjitha lëndëve djegëse fosile”. Në vend të kësaj, ai i referohej vetëm një rënieje në faza të qymyrit, siç u ra dakord në samitin e vitit të kaluar.

Në një përpjekje për të mbyllur hendekun midis premtimeve aktuale të klimës dhe shkurtimeve shumë më të thella të nevojshme për të shmangur ndryshimet katastrofike klimatike, drafti kërkon që vendet që nuk e kanë bërë ende këtë të përmirësojnë objektivat e tyre për uljen e emetimeve deri në fund të 2023.