Plani i BE-së për të reduktuar përdorimin e gazit rus hyn në fuqi javën e ardhshme

Një plan i Bashkimit Evropian për të reduktuar përdorimin e gazit dhe për të ndihmuar Gjermaninë të heqë dorë nga varësia nga Rusia do të hyjë në fuqi në fillim të javës së ardhshme, tha presidenca e bllokut të premten.

Javën e kaluar, vendet anëtare të BE ranë dakord të reduktojnë përdorimin e tyre të gazit me 15 për qind gjatë dimrit, me përjashtime për disa vende dhe pavarësisht kundërshtimit nga Hungaria.

Që atëherë, zyrtarët kanë punuar në tekstet ligjore të planit, i cili do të jetë vullnetar, nëse shtetet anëtare nuk bien dakord t’i japin Komisionit Evropian kompetenca emergjente.

Presidenca e rradhës e BE-së, e mbajtur nga Republika Çeke, njoftoi të premten se Këshilli i Bashkimit Evropian, i cili përfaqëson shtetet anëtare, kishte miratuar zyrtarisht planin.

“Teksti do të botohet në Fletoren Zyrtare në fillim të javës së ardhshme dhe do të hyjë në fuqi një ditë pas publikimit”, tha Presidenca.

Një burim diplomatik i tha AFP se publikimi do të bëhej të hënën dhe plani do të hynte në fuqi të martën.

Që kur Rusia pushtoi Ukrainën në shkurt, BE-ja ka vendosur një sërë paketash sanksionesh ekonomike ndaj Moskës, duke përfshirë një ndalim të pjesshëm të importeve të naftës.

Por Gjermania, fuqia ekonomike e BE-së, është jashtëzakonisht e varur nga gazi rus. Berlini merr një pjesë të madhe të 40 për qind të importeve të gazit të BE-së që erdhi nga Rusia vitin e kaluar.

Prandaj, gazi rus nuk është subjekt i sanksioneve, por Moska gjithsesi ka shkurtuar në mënyrë dramatike furnizimet, në atë që Brukseli e sheh si një përpjekje për të shantazhuar BE-në për lëshime.

Plani për të gjitha vendet anëtare për të reduktuar përdorimin e gazit është krijuar për të luftuar çmimet në rritje dhe për të ulur presionin mbi shtetet anëtare si Gjermania, të cilat po luftojnë për të gjetur burime alternative të energjisë.