Planet e mëdha të Elon Musk për Twitter/ Çfarë dimë deri tani 

CEO i Tesla -s, Elon Musk , ka paraqitur disa plane të guximshme, nëse ende të paqarta, për transformimin e Twitter -it në një vend “argëtimi maksimal” pasi të blejë platformën e mediave sociale për 44 miliardë dollarë dhe ta marrë atë private.

Por zbatimi i atyre që për momentin janë pak më shumë se një përzierje e parimeve të paqarta dhe detajeve teknike mund të jetë shumë më e ndërlikuar sesa sugjeron ai.

Ja se çfarë mund të ndodhë nëse Musk ndjek idetë e tij për lirinë e fjalës, luftimin e spamit dhe hapjen e “kutisë së zezë” të mjeteve të inteligjencës artificiale që përforcojnë tendencat e mediave sociale.

FJALË E LIRË SHESHI I QYTETIT

Prioriteti më i fortë i Musk – por edhe ai me udhërrëfyesin më të paqartë – është ta bëjë Twitter-in një shesh dixhital të qytetit “politikisht neutral” për diskursin botëror që lejon fjalën aq të lirë sa lejojnë ligjet e çdo vendi.

Ai e ka pranuar se planet e tij për të riformuar Twitter mund të zemërojnë të majtën politike dhe kryesisht të kënaqin të djathtën. Ai nuk ka specifikuar saktësisht se çfarë do të bëjë në lidhje me llogarinë e ndaluar përgjithmonë të ish-presidentit Donald Trump ose liderë të tjerë të krahut të djathtë, tweet-et e të cilëve kanë rënë në kundërshtim me kufizimet e kompanisë kundër gjuhës së urrejtjes, kërcënimeve të dhunshme ose dezinformatave të dëmshme.

Nëse Musk shkon në këtë drejtim, kjo mund të nënkuptojë kthimin jo vetëm të Trumpit, por “shumë e shumë të tjerë që u hoqën si rezultat i komploteve të QAnon, ngacmimeve në shënjestër të gazetarëve dhe aktivistëve, dhe sigurisht të gjitha llogaritë që u hoqën pas janarit. 6”, tha Joan Donovan, e cila studion dezinformimin në Universitetin e Harvardit. “Këta mund të jenë potencialisht qindra mijëra njerëz.”

Musk nuk e ka përjashtuar pezullimin e disa llogarive, por thotë se ndalime të tilla duhet të jenë të përkohshme. Kritikat e tij të fundit janë përqendruar rreth asaj që ai e përshkroi si bllokimin “tepër të papërshtatshëm” të Twitter në vitin 2020 të një artikulli të New York Post mbi Hunter Biden, për të cilin kompania ka thënë se ishte një gabim dhe e korrigjuar brenda 24 orëve.

ALGORITME ME BURIM TË HAPUR

Interesi i kahershëm i Musk për AI reflektohet në një nga propozimet më specifike që ai përshkroi në njoftimin e tij për bashkimin – premtimin për “bërjen e algoritmeve me burim të hapur për të rritur besimin”. Ai po flet për sistemet që renditin përmbajtjen për të vendosur se çfarë shfaqet në burimet e përdoruesve.

Pjesërisht e nxitur mosbesimin, të paktën për mbështetësit e Musk-ut, është një dije mes konservatorëve politikë amerikanë rreth “ndalimit në hije” në mediat sociale. Ky është një veçori e supozuar e padukshme për të reduktuar shtrirjen e përdoruesve me sjellje të keqe pa çaktivizuar llogaritë e tyre. Nuk ka pasur asnjë provë që platforma e Twitter është e njëanshme kundër konservatorëve; studimet kanë gjetur të kundërtën kur bëhet fjalë për mediat konservatore në veçanti.

Musk ka bërë thirrje për postimin e kodit kompjuterik themelor që fuqizon burimin e lajmeve të Twitter për inspektim publik në hangout-in e koduesve GitHub. Por kjo “transparencë në nivel kodi” u jep përdoruesve pak njohuri se si Twitter po punon për ta pa të dhënat që algoritmet po përpunojnë, tha Nick Diakopoulos, një shkencëtar kompjuteri i Universitetit Northwestern.

Diakopoulos tha se ka qëllime të mira në qëllimin më të gjerë të Musk për të ndihmuar njerëzit të zbulojnë pse tweet-et e tyre promovohen ose zbriten dhe nëse moderatorët njerëzorë ose sistemet e automatizuara po i bëjnë ato zgjedhje. Por kjo nuk është një detyrë e lehtë. Shumë transparencë në lidhje me mënyrën se si renditen tweet-et individuale, për shembull, mund ta bëjë më të lehtë për “njerëzit e pasinqertë” të luajnë me sistemin dhe të manipulojnë një algoritëm për të marrë ekspozimin maksimal për kauzën e tyre, tha Diakopoulos.

‘MUSHTJA E BOTIT SPAM’

“Spam bots” që imitojnë njerëzit e vërtetë kanë qenë një shqetësim personal për Musk, popullariteti i të cilit në Twitter ka frymëzuar llogari të panumërta imitues që përdorin imazhin dhe emrin e tij – shpesh për të promovuar mashtrimet e kriptomonedhave që duken sikur vijnë nga CEO i Tesla.

Sigurisht, përdoruesit e Twitter, mes tyre edhe Musk, “nuk duan spam”, tha David Greene, drejtor i lirive civile në Electronic Frontier Foundation. Por kush e përcakton se çfarë llogaritet si një bot i padëshiruar?

“A do të thotë të gjithë robotët si, e dini, nëse unë ndjek një bot në Twitter që thjesht nxjerr foto historike të frutave? Unë zgjedh ta ndjek atë. A nuk lejohet të ekzistojë?” tha ai.

Ka gjithashtu shumë llogari Twitter të mbushura me postë të padëshiruar, të paktën pjesërisht, të drejtuara nga njerëz të vërtetë që drejtojnë gamën nga ato që shpërndajnë produkte deri tek ato që promovojnë përmbajtje politike polarizuese për të ndërhyrë në zgjedhjet e vendeve të tjera.

‘AUTENTIKONI TË GJITHË NJERËZIT’

Musk ka thënë vazhdimisht se dëshiron që Twitter të “autentikojë të gjithë njerëzit”, një propozim i paqartë që mund të lidhet me dëshirën e tij për të hequr faqen e internetit nga llogaritë e padëshiruara.

Rritja e kontrolleve të zakonshme të identitetit – të tilla si vërtetimi me dy faktorë ose dritaret kërcyese që pyesin se cila nga gjashtë fotot tregon një autobus shkollor – mund të dekurajojë këdo që të përpiqet të grumbullojë një ushtri llogarish false.

Musk mund të jetë gjithashtu duke konsideruar t’u ofrojë më shumë njerëzve një “çekë blu” – shenjë verifikimi e vendosur në llogaritë e dukshme në Twitter – si ajo e Musk – për të treguar se ata janë ata që thonë se janë. Musk ka sugjeruar që përdoruesit mund të blejnë shenjat e kontrollit si pjesë e një shërbimi premium.

Por disa aktivistë të të drejtave dixhitale janë të shqetësuar se këto masa mund të çojnë në një politikë të “emrit të vërtetë” që i ngjan qasjes së Facebook për të detyruar njerëzit të vërtetojnë emrat e tyre të plotë dhe t’i përdorin ato në profilet e tyre. Kjo do të duket se bie në kundërshtim me fokusin e fjalës së lirë të Musk, duke i lënë gojëhapur sinjalizuesit anonimë ose njerëzit që jetojnë nën regjime autoritare, ku mund të jetë e rrezikshme nëse një mesazh disident i atribuohet një personi të caktuar.

TWITTER PA REKLAMA?

Musk ka hedhur idenë e një Twitter pa reklama, megjithëse nuk ishte një nga prioritetet e përshkruara në njoftimin zyrtar të bashkimit. Kjo mund të jetë për shkak se ndërprerja e mënyrës kryesore të kompanisë për të fituar para do të ishte një detyrë e vështirë, madje edhe për personin më të pasur në botë.

Reklamat përbënin më shumë se 92% të të ardhurave të Twitter në tremujorin fiskal janar-mars. Kompania filloi vitin e kaluar një shërbim abonimi premium – i njohur si Twitter Blue – por nuk duket se ka bërë shumë përparim në marrjen e njerëzve që të paguajnë për të.

Musk e ka bërë të qartë se ai favorizon një model më të fortë të bazuar në abonim për Twitter që u jep më shumë njerëzve një opsion pa reklama. Kjo do të përshtatej gjithashtu me shtytjen e tij për të lehtësuar kufizimet e përmbajtjes së Twitter-it – të cilat markat kryesisht i favorizojnë sepse nuk duan që reklamat e tyre të rrethohen nga cicërima fyese dhe të mbushura me urrejtje.

ÇFARË TJETËR?

Musk ka postuar në Twitter dhe ka shprehur kaq shumë propozime për Twitter, saqë mund të jetë e vështirë të dihet se cilat prej tyre i merr seriozisht. Ai i është bashkuar thirrjes popullore për një “buton redaktimi” – për të cilin Twitter thotë se tashmë është duke punuar – që do t’u mundësonte njerëzve të rregullojnë një cicërimë menjëherë pas postimit të tij. Një propozim më pak serioz nga Musk sugjeroi shndërrimin e selisë qendrore të Twitter në San Francisko në një strehë për të pastrehët “pasi askush nuk shfaqet gjithsesi” – një koment i marrë më shumë si një gërmim në fuqinë punëtore të epokës së pandemisë së Twitter sesa një vizion altruist për ndërtesën.

Musk nuk ktheu një kërkesë me email për të sqaruar planet e tij.