Pfizer: Vaksina kundër COVID më shumë se 90% efektive tek fëmijët e moshës 5-11 vjeç

Sipas një studimi të publikuar të premten, dozat e vaksinës së Pfizer për COVID-19 të madhësisë së fëmijëve duken të sigurta dhe gati 91% efektive në parandalimin e infeksioneve simptomatike tek fëmijët e moshës 5 deri në 11 vjeç.

Studimi gjurmoi 2,268 fëmijë në atë grupmoshë, të cilët morën dy vaksina me një distancë prej tre javësh, ose një placebo ose një vaksinë me dozë të ulët. Çdo dozë ishte një e treta e sasisë së dhënë për adoleshentët dhe të rriturit.

Studiuesit llogaritën se vaksina me dozë të ulët ishte gati 91 për qind efektive, bazuar në 16 raste të COVID-19 tek të rinjtë që u morën me injeksione, kundrejt tre rasteve midis fëmijëve të vaksinuar. Nuk u raportuan sëmundje të rënda në asnjë prej të rinjve, por ata të vaksinuar kishin simptoma shumë më të lehta se ata që nuk ishin vaksinuar.

Përveç kësaj, fëmijët e vegjël që u morën vaksinat me dozë të ulët zhvilluan nivele të antitrupave që luftojnë koronavirusin po aq të fortë sa adoleshentët dhe të rriturit e rinj që bënin vaksina të rregullta me forcë.