Përgjithmonë të rinj/ Studimet tregojnë se shumë krijesa gjakftohtë nuk plaken

Shkencëtarët kanë zbuluar sekretin e rinisë së përjetshme: të lindësh një breshkë.

Dy studime të botuara në revistën Science të enjten zbuluan prova të pakta të plakjes në mesin e disa specieve gjakftohtë, duke sfiduar një teori të evolucionit që thotë se plakja, ose përkeqësimi gradual fizik me kalimin e kohës, është një fat i pashmangshëm.

Megjithëse ka pasur raporte individuale tërheqëse – si ai i breshkës së Seychelles Jonathan, i cili mbush 190 vjeç këtë vit – këto u konsideruan anekdotike dhe çështja nuk ishte studiuar në mënyrë sistematike, ekologu i jetës së egër në shtetin Penn, David Miller, një autor i lartë i një prej gazetat, thanë AFP.

Studiuesit kanë “bërë shumë punë më krahasuese, vërtet gjithëpërfshirëse me zogjtë dhe kafshët në natyrë”, tha ai, “por shumë nga ato që dinim për amfibët dhe zvarranikët ishin nga një specie këtu, një specie atje.”

Për punimin e tyre, Miller dhe kolegët mblodhën të dhëna nga studime afatgjata në terren që përfshinin 107 popullata të 77 specieve në natyrë, duke përfshirë breshkat, amfibët, gjarpërinjtë, krokodilët dhe breshkat.

Të gjithë këta përdorën një teknikë të quajtur “rikapja e shenjës” në të cilën një numër i caktuar individësh kapen dhe etiketohen, më pas studiuesit i ndjekin ata gjatë viteve për të parë nëse i gjejnë përsëri, duke nxjerrë vlerësime të vdekshmërisë bazuar në probabilitete.

Ata gjithashtu mblodhën të dhëna se sa vite jetuan kafshët pas arritjes së pjekurisë seksuale dhe përdorën metoda statistikore për të prodhuar shkallën e plakjes, si dhe jetëgjatësinë – mosha në të cilën 95 për qind e popullsisë ka vdekur.

“Ne gjetëm shembuj të plakjes së papërfillshme,” shpjegoi biologia dhe hetuesi kryesor Beth Reinke nga Universiteti Verilindor Illinois.

Edhe pse ata kishin pritur që kjo të ishte e vërtetë për breshkat, ajo u gjet gjithashtu në një specie të secilit prej grupeve gjakftohtë, duke përfshirë bretkosat, kalamajtë dhe krokodilët.

“Plakja ose plakja e papërfillshme nuk do të thotë se ato janë të pavdekshme”, shtoi ajo. Ajo që do të thotë është se ka një shans për të vdekur, por nuk rritet me moshën.

Në të kundërt, midis femrave të rritura në SHBA, rreziku i vdekjes në një vit është rreth një në 2500 në moshën 10-vjeçare, kundrejt një në 24 në moshën 80-vjeçare.

Studimi u financua nga Instituti Kombëtar i Shëndetit i SHBA-së, i cili është i interesuar të mësojë më shumë rreth plakjes në ektoterme, ose specie me gjakftohtësi, dhe t’i zbatojë ato tek njerëzit me gjak të ngrohtë.

Nuk është metabolizëm

Shkencëtarët kanë mbajtur prej kohësh ektotermat – sepse ato kërkojnë temperatura të jashtme për të rregulluar temperaturat e trupit të tyre dhe për këtë arsye kanë metabolizëm më të ulët – plaken më ngadalë se endotermat, të cilat gjenerojnë nga brenda nxehtësinë e tyre dhe kanë metabolizëm më të lartë.

Kjo marrëdhënie është e vërtetë tek gjitarët. Për shembull, minjtë kanë një normë metabolike shumë më të lartë se njerëzit dhe jetëgjatësi shumë më e shkurtër.

Çuditërisht, megjithatë, studimi i ri zbuloi se shkalla metabolike nuk ishte shtytësi kryesor që mendohej më parë.

“Megjithëse ka pasur ektoterma që plaken më ngadalë dhe jetojnë më gjatë se endotermat, ka pasur edhe ektoterma që plaken më shpejt dhe kanë jetë më të shkurtër,” pas kontrollit për faktorë të tillë si madhësia e trupit .

Studimi nxori gjithashtu të dhëna intriguese që mund të ofrojnë rrugë për kërkime të ardhshme. Për shembull, kur ekipi shikoi drejtpërdrejt temperaturat mesatare të një specieje, në krahasim me shkallën metabolike, ata zbuluan se zvarranikët më të ngrohtë plaken më shpejt, ndërsa e kundërta ishte e vërtetë për amfibët.

Një teori që vërtet rezultoi e vërtetë: ato kafshë me tipare fizike mbrojtëse, të tilla si lëvozhgat e breshkave, ose tipare kimike si toksinat që mund të lëshojnë disa bretkosa dhe salamandra, jetuan më gjatë dhe plaken më ngadalë në krahasim me ato pa.

“Një guaskë është e rëndësishme për plakjen dhe ajo që bën është se e bën një breshkë vërtet të vështirë për t’u ngrënë,” tha Miller.

“Ajo që bën është se u lejon kafshëve të jetojnë më gjatë dhe që evolucioni të punojë për të reduktuar plakjen, në mënyrë që nëse ato shmangin ngrënien, ato ende funksionojnë mirë.”

Një studim i dytë nga një ekip në Universitetin e Danimarkës Jugore dhe institucione të tjera aplikoi metoda të ngjashme për 52 lloje breshkash dhe breshkash në popullatat e kopshteve zoologjike, duke gjetur se 75 përqind treguan plakje të papërfillshme.

“Nëse disa specie i shpëtojnë vërtetë plakjes dhe studimet mekanike mund të zbulojnë se si e bëjnë këtë, shëndeti i njeriut dhe jetëgjatësia mund të përfitojnë,” shkruajnë shkencëtarët Steven Austad dhe Caleb Finch në një koment rreth studimeve.

Megjithatë, ata vunë në dukje se edhe nëse disa specie nuk kanë vdekshmëri në rritje me kalimin e viteve, ato shfaqin dobësi të lidhura me moshën.

Breshka Jonathan “tani është i verbër, ka humbur ndjesinë e nuhatjes dhe duhet të ushqehet me dorë”, thanë ata, duke dëshmuar se fatkeqësitë e kohës po vijnë për të gjithë.