Përdorimi i cigareve elektronike mund të jetë i dëmshëm për kockat tek të rriturit

Ndërsa pirja e duhanit konvencionale e cigareve është një faktor rreziku i vendosur për osteoporozën dhe frakturat osteoporotike, efektet e përdorimit të cigareve elektronike (e-cigareve) në shëndetin e kockave nuk janë studiuar më parë. Në një studim të ri me mbi 5,500 përdorues të rritur të cigareve elektronike në të gjitha grupmoshat, hetuesit zbuluan se përdorimi i cigareve elektronike ishte i lidhur me një prevalencë më të lartë të frakturave të brishtësisë. Gjetjet e tyre, të publikuara në American Journal of Medicine Open , sugjerojnë se përdorimi i cigareve elektronike mund të jetë i dëmshëm për shëndetin e kockave edhe tek të rinjtë.

Frakturat e brishtësisë përkufizohen si një përbërje e frakturës së vetë-raportuar të kofshës, shtyllës kurrizore ose kyçit të dorës që rezultoi nga trauma minimale si rënia nga lartësia në këmbë ose më pak.

Për shkak të dizajnit të tyre tërheqës dhe sistemit të shpërndarjes së avullit, përdorimi i cigareve elektronike ka fituar popullaritet në rritje. Që nga prezantimi i tyre më shumë se një dekadë më parë, cigaret elektronike janë shitur si një alternativë më e shëndetshme dhe një ndihmë për ndërprerjen konvencionale të pirjes së duhanit. Cigaret elektronike përmbajnë një kombinim të glikolit propilen, glicerinës vegjetale dhe niveleve të ndryshueshme të nikotinës dhe aditivëve, duke gjeneruar avuj të aromatizuar. Ndërsa pirja e duhanit konvencionale e cigareve është një faktor rreziku i vendosur për osteoporozën dhe frakturat osteoporotike, lidhja midis përdorimit të cigareve elektronike dhe shëndetit të kockave, veçanërisht frakturave të brishtësisë, nuk ishte studiuar më parë.

Hetuesi kryesor Dayawa D. Agoons, MD, MPH, Departamenti i Mjekësisë, UPMC Pinnacle, Harrisburg, PA, SHBA, shpjegoi, “Në klinikën time ambulatore pashë një pacient pas operacionit për të riparuar një frakturë të qafës së femurit. Ajo ishte duhanpirëse dhe përdorte Cigaret elektronike si një ndihmë për të lënë duhanin. Kuptova se kishte një boshllëk njohurish në literaturë mbi lidhjen e mundshme midis cigareve elektronike dhe frakturave të brishtësisë dhe vendosa të kryej këtë studim.”

Hetuesit kryen një analizë tërthore duke përdorur të dhënat 2017-2018 nga Anketa Kombëtare e Ekzaminimit të Shëndetit dhe Ushqimit (NHANES). Duke përdorur një kampion prej më shumë se 5,500 burrash dhe grash të rritur amerikanë, ata studiuan lidhjen midis përdorimit të cigareve elektronike dhe frakturave të brishtësisë. Kishte 4,519 (81,2%) përdorues të cigareve elektronike, 1,050 (18,8%) përdorues të cigareve elektronike dhe 444 (8,0%) me fraktura të brishtësisë të vetë-raportuara.

Rezultatet treguan një prevalencë më të lartë të frakturave të brishtësisë midis përdoruesve të cigareve elektronike në krahasim me jo-përdoruesit. Studiuesit zbuluan gjithashtu se individët që përdornin cigare konvencionale dhe ato elektronike kishin një prevalencë më të lartë të frakturave të brishtësisë në krahasim me duhanpirësit konvencionalë vetëm.

Prevalenca e përdorimit të cigareve elektronike është më e larta në grupmoshën 18-25 vjeç në Shtetet e Bashkuara. Prandaj, ky studim sugjeron që përdoruesit e rinj të cigareve elektronike mund të rrisin rrezikun e tyre për fraktura osteoporotike me kalimin e kohës. Prandaj, hetuesit rekomandojnë që ofruesit e kujdesit shëndetësor , veçanërisht ata në praktikën e kujdesit parësor, duhet t’i konsiderojnë cigaret elektronike si një faktor rreziku potencial për frakturat e brishtësisë dhe të përfshijnë rrezikun për frakturë në pasojat e mundshme negative të cigareve elektronike.

“Për njohuritë tona, ky është studimi i parë që heton lidhjen midis përdorimit të cigareve elektronike dhe frakturave të brishtësisë ,” komentoi Dr. Agoons. “Ai plotëson një boshllëk të rëndësishëm njohurish duke pasur parasysh popullaritetin në rritje të përdorimit të cigareve elektronike dhe barrën e konsiderueshme ekonomike dhe sëmundshmërinë dhe vdekshmërinë e njohur të lidhur me frakturat osteoporotike . Gjetjet tona ofrojnë të dhëna për të informuar studiuesit, politikëbërësit e kujdesit shëndetësor dhe rregullatorët e duhanit rreth lidhjes së mundshme e përdorimit të e-cigareve me shëndetin e kockave të reduktuar. “

Studimet e mëparshme vëzhguese kanë raportuar një lidhje midis cigareve elektronike dhe sëmundjeve të ndryshme si COPD, sëmundjet koronare të zemrës dhe depresionit.