Pandemia nga COVID-19 çoi në përdorimin e tepërt të dezinfektuesve

Pastrimi i vazhdueshëm i sipërfaqeve, dorëzave të dyerve dhe madje edhe dezinfektimi i produkteve të blera përfundoi për shumë njerëz gjatë pandemisë, por disa njerëz ende nuk e kanë hequr qafe përdor...
Pandemia nga COVID-19 çoi në përdorimin e tepërt të dezinfektuesve
Foto: Pandemia nga COVID-19 çoi në përdorimin e tepërt të dezinfektuesve

Pastrimi i vazhdueshëm i sipërfaqeve, dorëzave të dyerve dhe madje edhe dezinfektimi i produkteve të blera përfundoi për shumë njerëz gjatë pandemisë, por disa njerëz ende nuk e kanë hequr qafe përdorimin e tepërt të dezinfektuesve.

Edhe pse Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSh) shpalli fundin e krizës globale shëndetësore për shkak të Covid-19 më 5 maj, më shumë se një vit pasi pjesa më e madhe e botës u kthye në jetën para pandemisë, disa zakone nga koha e karantinës janë ende të pranishme, të tilla si përdorimi “i panevojshëm” i dezinfektuesve.

Më shumë se njëzet shkencëtarë kanë paralajmëruar në revistën profesionale Environmental Science & Technology për përdorimin e tepërt të dezinfektantëve, të cilët thonë se mund të përkeqësojnë astmën, dermatitin, inflamacionin dhe kërcënojnë rezistencën ndaj mikrobeve.

“Pëlhurat dezinfektuese që përmbajnë QAC (përbërjet kuaternare të amonit) përdoren shpesh në tavolinat e shkollave të fëmijëve, tavolinat e provimeve spitalore dhe në shtëpitë ku ato qëndrojnë në këto sipërfaqe dhe në ajër”, tha Courtney Carignan, një asistent profesor në Universitetin Shtetëror të Miçiganit. Prej kohës së pandemisë, nivelet e këtyre kimikateve në mjedis dhe në trupin tonë janë rritur, raportuan Carignan dhe kolegët, duke paralajmëruar se përdorimi i QAC për dezinfektim ndonjëherë nuk është i dobishëm, por “madje i dëmshëm”.

“Është ironike që kimikatet që përdorim më kot për një krizë shëndetësore në fakt po ushqejnë një tjetër”, tha Erica Hartmann, një profesoreshë në Universitetin Northwestern në shtetin amerikan të Illinois.

“Ne rekomandojmë pastrim të rregullt me ​​ujë dhe sapun dhe dezinfektim vetëm kur është e nevojshme me produkte më të sigurta”, shtoi Carignan.