Opinionisti përmetar Bledi Mane, zbulon/ Modeles italiane Barbara Prezia nuk i ndahet shpirti nga këngët përmetare!

Opinionisti Bledi Mane shkruan se modeles italiane Barbara Prezia, nuk i ndahet shpirti nga këngët përmetare!

Këngët tona/ NDRYSHE NGA LEBËRIT DHE VERIORËT

Duhet ta ngulisni mirë në memorie, këto 150 vitet e fundit në asnjë nga tekstet e këngëve përmetare nuk do gjeni fjalën vjedhje, grabitje, gjak, plagosje, vrasje…
Po u sjell dy shembuj ekstremesh gjeografike:
Në këngët e Labërisë së Jugut do hasni hajdutë, kope të vjedhura, stan me kaçakë, lavde për komunizmin ndërsa në këngët e Veriut do gjeni pusi, gjakmarrje, kulla ngujimi, tungjatjeta për Enver Hoxhën.
Në këngët e Përmetit mbisundon lirizmi, erosi, dashuria për robin dhe për natyrën madje në të vetmen këngë me armë e dini çfarë thuhet?
“Morra çiften dola për gjah, aman shoko aman, aman.
Ç’u ngjita sipër në mal, aman shoko aman, aman.
Pashë nja tre të bukura, aman shoko aman, aman.
Cilën të marr më parë, aman shoku aman, aman…”

Para se të filloni sharjet dhe mallkimet nëpër komente shijoni modelen italiane Bàrbara Prezia të cilës nuk i ndahet shpirti nga këngët përmetare!