OBSH: Rastet e COVID-19 kryesisht bien, me përjashtim të Amerikës

Numri i rasteve të reja të koronavirusit dhe vdekjeve ende po bie globalisht pasi arriti kulmin në janar, tha Organizata Botërore e Shëndetësisë.

Në vlerësimin e saj të fundit javor të pandemisë, agjencia shëndetësore e OKB-së tha se kishte më shumë se 3.7 milionë infeksione të reja dhe 9,000 vdekje në javën e fundit, një rënie prej 3% dhe 11% respektivisht. Rastet e COVID-19 u rritën vetëm në dy rajone të botës: në Amerikë dhe në Paqësorin Perëndimor. Vdekjet u rritën me 30% në Lindjen e Mesme, por ishin të qëndrueshme ose u ulën kudo tjetër.

OBSH tha se po gjurmonte të gjitha nënvariantet e omicron si “variante të shqetësimit”. Ai vuri në dukje se vendet që kishin një valë të konsiderueshme sëmundjesh të shkaktuar nga nënvarianti i mikronit BA.2 dukej se ishin më pak të prekura nga nënvariantet e tjera si BA.4 dhe BA.5, të cilat ishin përgjegjëse për rritjen e fundit të sëmundjeve në Afrikën e Jugut.

Salim Abdool Karim, një ekspert i sëmundjeve infektive në Universitetin e KwaZulu-Natal, tha se dukej se Afrika e Jugut kishte kaluar valën e saj më të fundit të COVID-19 të shkaktuar nga nënvariantet BA.4 dhe BA.5; vendi ka qenë në ballë të pandemisë që nga zbulimi i parë i variantit omicron nëntorin e kaluar.

Karim parashikoi që një version tjetër i mutuar i omicron mund të shfaqej në qershor, duke shpjeguar se numri i madh i mutacioneve në variant do të thoshte se kishte më shumë mundësi që ai të evoluonte.

OBSH: Rastet e COVID-19 kryesisht bien, me përjashtim të Amerikës
Banorët luajnë letra në një kompleks ndërtese banimi pranë një barrikade për të parandaluar që njerëzit të mblidhen në një hapësirë ​​të gjelbër për shkak të kufizimeve të COVID-19 në Pekin, e enjte, 26 maj 2022. Kredia: AP Photo/Andy Wong

Ndërkohë në Pekin, autoritetet në kryeqytetin kinez urdhëruan më shumë punëtorë dhe studentë të qëndrojnë në shtëpi dhe zbatuan testime masive shtesë të hënën pasi rastet e COVID-19 vazhdojnë të rriten. Komplekse të shumta banimi në qytet kanë kufizuar lëvizjen brenda dhe jashtë, megjithëse kushtet e bllokimit mbeten shumë më pak të rënda se në Shangai, ku miliona qytetarë kanë qenë nën shkallë të ndryshme bllokimi për dy muaj.

Kina po zotohet t’i përmbahet një politike “zero-COVID” pavarësisht faktit se OBSH e përshkruan politikën si “të paqëndrueshme”, duke pasur parasysh natyrën infektive të omicron dhe nënvarianteve të tij./Medicalexpress