OBSH planifikon të riemërtojë linë e majmunit për shkak të shqetësimeve të stigmatizimit

Organizata Botërore e Shëndetësisë thotë se po zhvillon një forum të hapur për të riemërtuar sëmundjen Lisë së majmunit , pasi disa kritikë ngritën shqetësime se emri mund të jetë nënçmues ose të ketë konotacione raciste.

Në një deklaratë të premten, agjencia shëndetësore e OKB-së tha se gjithashtu ka riemërtuar dy familje, ose klade, të virusit, duke përdorur numra romakë në vend të zonave gjeografike , për të shmangur stigmatizimin. Versioni i sëmundjes i njohur më parë si Pellgu i Kongos tani do të njihet si Clade one ose I dhe clade i Afrikës Perëndimore do të njihet si Clade two ose II.

OBSH tha se vendimi u mor pas një takimi të shkencëtarëve këtë javë dhe në përputhje me praktikat më të mira aktuale për emërtimin e sëmundjeve, e cila synon “të shmangë shkaktimin e ofendimit të çdo grupi kulturor, social, kombëtar, rajonal, profesional ose etnik , dhe të minimizojë çdo ndikim negativ në tregti, udhëtime, turizëm ose mirëqenien e kafshëve .”

Shumë sëmundje të tjera, duke përfshirë encefalitin japonez, virusin Marburg, gripin spanjoll dhe sindromën respiratore të Lindjes së Mesme, janë emëruar sipas zonave gjeografike ku u shfaqën ose u identifikuan për herë të parë. OBSH nuk ka sugjeruar publikisht ndryshimin e ndonjë prej këtyre emrave.

Lija e majmunëve u emërua për herë të parë në vitin 1958 kur majmunët hulumtues në Danimarkë u vunë re se kishin një sëmundje “të ngjashme me linë”, megjithëse ata nuk mendohet të jenë rezervuari i kafshëve.

OBSH tha se po hapte gjithashtu një rrugë për publikun që të sugjeronte emra të rinj për linë e majmunëve, por nuk tha se kur do të shpallej ndonjë emër i ri.

Deri më sot, ka pasur më shumë se 31,000 raste të lisë së majmunëve të identifikuar globalisht që nga maji, me shumicën e atyre jashtë Afrikës. Lija e majmunëve ka qenë endemike në pjesë të Afrikës qendrore dhe perëndimore për dekada dhe nuk dihej të shkaktonte shpërthime të mëdha përtej kontinentit deri në maj.

OBSH shpalli përhapjen globale të lisë së majmunëve si një emergjencë ndërkombëtare në korrik dhe SHBA e shpalli epideminë e saj si një emergjencë kombëtare në fillim të këtij muaji.

Jashtë Afrikës, 98% e rasteve janë te meshkujt që bëjnë seks me meshkuj. Me vetëm një furnizim të kufizuar global të vaksinave, autoritetet po përpiqen të ndalojnë linë e majmunëve përpara se të rrënjoset si një sëmundje e re.