OBSH paralajmëron se vdekjet nga tuberkulozi janë rritur sërish në Evropë

Numri i vdekjeve nga tuberkulozi në Evropë është përsëri në rritje pas rënies për gati dy dekada, paralajmëroi të premten Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH). TB vrau 27,300 evropianë në 2021 kr...
OBSH paralajmëron se vdekjet nga tuberkulozi janë rritur sërish në Evropë
Foto: OBSH paralajmëron se vdekjet nga tuberkulozi janë rritur sërish në Evropë

Numri i vdekjeve nga tuberkulozi në Evropë është përsëri në rritje pas rënies për gati dy dekada, paralajmëroi të premten Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH).

TB vrau 27,300 evropianë në 2021 krahasuar me 27,000 një vit më parë, sipas të dhënave më të fundit në dispozicion.

OBSH ia atribuoi rritjen pandemisë Covid-19 , duke përmendur bllokimet, burimet mjekësore të devijuara dhe diagnozat e vonuara, si dhe përhapjen e një forme rezistente ndaj ilaçeve të tuberkulozit.

Kjo ishte hera e parë në 20 vjet që prishet tendenca rënëse, tha OBSH për Evropë.

Rusia dhe Ukraina ishin dy vendet më të prekura, me rreth 4,900 dhe 3,600 vdekje respektivisht.

Në të 53 vendet që përbëjnë rajonin evropian të OBSH-së, i cili përfshin vendet në Azinë Qendrore, rreth 230,000 njerëz u infektuan me TB, një numër që vazhdoi të bjerë nga vitet e mëparshme.

Sëmundja shkaktohet nga një bakter që sulmon kryesisht mushkëritë .

Transmetohet nëpërmjet ajrit nga njerëzit e infektuar, për shembull nga kollitja. Është i parandalueshëm dhe i shërueshëm.

“Rritja e vdekjeve nga tuberkulozi që po shohim në vitin 2021 ka shumë të ngjarë si pasojë e vonesës ose mungesës së diagnozës së TB-së për shkak të ndërprerjes së shërbimeve të TB-së gjatë pandemisë Covid-19 , duke çuar në rritjen e ashpërsisë së sëmundjes dhe një rritje të lidhur. në vdekje”, tha OBSH Europe.

Për më tepër, prevalenca e TB-së rezistente ndaj ilaçeve u rrit gjithashtu në vitin 2021, me një në tre raste të sëmundjes rezistente ndaj rifampicinës, ilaçi kryesor që përdoret për trajtimin e sëmundjes.

Në tetor, OBSH shprehu shqetësimin për rritjen e rasteve të reja në mbarë botën në vitin 2021, gjithashtu rritja e parë në 20 vjet.

Rreth 10.6 milionë njerëz u zhvilluan me tuberkuloz në vitin 2021.