OBSH ngre alarmin: Virusi vdekjeprurës përhapet më kollaj nga sa ishte menduar

Një virus i frikshëm i njohur si Koronavirusi Wuhan, që ka vrarë të paktën 17 njerëz dhe ka infektuar më shumë se 600, përhapet më lehtë nga një person në person nga sa ishte menduar.

Informacioni është bërë me dije nga një zyrtar i Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

“Tani ne po shohim se gjenerata e dytë dhe e tretë janë përhapur,” tha Dr. David Heymann, kryetari i një komiteti të OBSH-së që po mbledh të dhëna për virusin.

Brezi i tretë do të thotë se dikush që u infektua pasi merrte kafshë në treg në Ëuhan, Kinë, përhap virusin tek dikush tjetër, i cili më pas e përhap atë tek një person i tretë.Virusi fillimisht u përhap vetëm nga kontakti shumë i ngushtë që zakonisht do të ndodhte brenda një familje, të tilla si përqafimi, puthja ose ndarja e enëve për të ngrënë, tha Heymann.

Tani, ai thotë se provat po grumbullohen që tregojnë se kontakti më i largët mund të përhap virusin, siç është nëse një person i sëmurë do të teshtijë ose kollitet pranë fytyrës së dikujt tjetër.Ai tha se nuk ka asnjë provë në këtë pikë se virusi është i ajrit dhe mund të përhapet në një dhomë, siç ndodh me gripin ose fruthin./apel.media