Nju Jorku në gjendje të jashtëzakonshme, vendi përfshihet nga përmbytjet masive

Qyteti i Nju Jorkut është në gjendje të jashtëzakonshme për shkak të përmbytjeve masive të premten nga një sistem stuhi që pritet të derdhë deri në 8 inç (20 centimetra) shi në të gjithë qytetin gjatë një periudhe 24-orëshe.

“Kjo është koha për vigjilencë të shtuar dhe kujdes ekstrem,” tha kryebashkiaku Eric Adams në një konferencë virtuale për shtyp.

Shirat e rrëmbyeshëm kanë përmbytur tashmë sistemin e metrosë, ndërsa pjesë të aeroportit LaGuardia janë mbyllur, duke rezultuar në anulime dhe vonesa në të gjithë metropolin.

Banorët e qytetit më të populluar të Amerikës me afro 8.5 milionë banorë janë të gjithë nën vëzhgimin e përmbytjeve gjatë gjithë ditës, duke shkaktuar kaos, veçanërisht për ata që janë jashtë.

“Nëse jeni në shtëpi, qëndroni në shtëpi. Nëse jeni në punë ose në shkollë, strehohuni në vend”, theksoi Adams. “Nëse jeni jashtë … dhe hasni në një zonë të përmbytur, qoftë në një rrugë apo një stacion metroje, mos hyni.”

Guvernatorja e Nju Jorkut, Kathy Hochul, lëshoi ​​një gjendje të përbashkët të jashtëzakonshme me kryebashkiakun Adams dhe njoftoi se Garda Kombëtare ishte vendosur për të ndihmuar ekuipazhet e shpëtimit të shpëtonin shoferët e bllokuar dhe ata që u përmbytën në shtëpitë e tyre gjatë kësaj ngjarje moti të rrezikshme për jetën.

“Nëse njerëzit vendosin të dalin me një automjet, ata e bëjnë këtë me rrezikun e tyre, sepse edhe 6 inç shi, një këmbë shiu, mund të duket mjaft e padëmshme, është e sigurt, por kjo është një gjendje ku automjeti juaj mund të fshihet. larg”, tha Hochul.

“Ne humbasim më shumë jetë njerëzish gjatë ngjarjeve të përmbytjeve … arsyeja pse njerëzit humbasin jetën në një ngjarje përmbytjeje, më shpesh se kaq është se ata fshihen në automjetet e tyre.”

Zyrtarët po theksojnë sigurinë pasi shiu i dendur dhe përmbytjet vazhdojnë ndërsa përpjekjet vazhdojnë për të rikthyer dhe funksionuar metrotë. Ndërkohë, më shumë autobusë po vendosen në rrugë për të ndihmuar udhëtarët që përfundimisht të kthehen në shtëpi.

“Ne duam të sigurohemi që mund të funksionojnë metrotë, trenat, sistemi ynë i komunikimit, sistemi ynë i transportit, sepse ka fëmijë që përdorin metrotë për të shkuar në shtëpi nga shkolla, njerëzit duhet të jenë në gjendje të dinë nëse mund të kthehen në shtëpi nga punë”, tha Hochul. “Dhe kështu që është prioriteti numër një, për t’u siguruar që metrotë dhe sistemet tona hekurudhore janë të sigurta.”

Sistemi i stuhisë pritet të qëndrojë mbi qytetin e Nju Jorkut për rreth 20 orë dhe zyrtarët po paralajmërojnë banorët që të mos mashtrohen nga ndonjë qetësi në motin e keq.

“Kjo është një gjendje e rrezikshme e motit dhe nuk ka mbaruar dhe nuk dua që ato boshllëqe në shi të dendur të japin pamjen se ka mbaruar. Nuk është”, tha Adams.

“Ne mund të shohim tetë inç shi para se të mbarojë dita.”