Një stuhi diellore mund të prishë infrastrukturën globale të internetit/ Bota pa internet për javë ose muaj

Një stuhi diellore veçanërisht intensive mund të prishë infrastrukturën globale të rrjetit të internetit dhe ta bëjë atë të papërdorshëm për javë ose muaj.

Sipas studiuesve, një ngjarje e tillë mund të shkaktohet nga një stuhi magnetike e shkaktuar nga një shpërthim diellor veçanërisht i fuqishëm: kabllot nëndetëse që garantojnë lidhjen globale mund të hyjnë në krizë. Studimi u prezantua nga Sangeetha Abdu Jyothi, nga Universiteti i Kalifornisë, në edicionin e fundit të SIGCOMM, një nga konferencat më të rëndësishme në botë kushtuar botës së telekomunikacionit, shkruan Scan tv.


Efektet e stuhive diellore në rrjetin elektrik dhe infrastrukturat përkatëse janë të njohura për një kohë të gjatë: ndërhyrja elektromagnetike e shkaktuar nga ndezjet diellore mund të komprometojë funksionimin e pajisjeve që sigurojnë funksionimin e termocentraleve dhe nyjeve të shpërndarjes, duke lënë kështu rajone apo kombe të tëra pa energji.