Një mision hapësinor për zbulimin e ‘të vërtetave’ rreth ndryshimit të klimës

Drita që reflektohet mbi që një mision hapësinor për të marrë një matje absolute të dritës së reflektuar në sipërfaqen e Tokës ka qenë në ekuacion i pazgjidhur për astrofizikantët deri më sot. Mbretëria e Bashkuar do të bëjë realitet ëndrrën e cdo fizikanti mbi matjet e dritës që reflektohen mbi tokë.

Informacioni do të përdoret për të kalibruar vëzhgimet e satelitëve të tjerë, duke lejuar që të dhënat e tyre të krahasohen më lehtë. Përkrahësit e misionit presin që të dhënat e tij të ndihmojnë në uljen e pasigurisë në parashikimet e ndryshimit të klimës në të ardhmen.

Agjensia ka ndarë 32.4 milion € për fazën fillestare të projektimit, me epërsinë shkencore në misionin që do të merret nga Laboratori Kombëtar Fizik i Britanisë .

Qëllimi i misionit të “Truths” është që një prej këtyre instrumenteve të futet në orbitë. Duke punuar në të njëjtën kohë me një aparat fotografik hiperspektral, radiometri do të bëjë një hartë të detajuar të dritës së diellit të reflektuar në sipërfaqen e Tokës – në shkretëtirat, fushat e dëborës, pyjet dhe oqeanet.

Harta duhet të jetë e një cilësie kaq të hollë sa pritet të bëhet referenca standarde kundër së cilës të gjithë hapësirat e tjera mund të dëshirojnë të rregullojnë dhe korrigjojnë vëzhgimet e tyre.

Një nga qëllimet e tjera të mëdha të “Truths” është që në matjen e pasqyrimit të plotë të Tokës në nivel global, dhe bërjen e tij me një precizion të tillë, ajo do të krijojë një lloj “gjurmësh të klimës” që një version i ardhshëm i satelitit, 10 deri në 15 vjet ‘ mund të rimodelohet sërish më vonë.

Duke ndaluar treguesit teknikë, ministrat duhet që më pas të japin dritën jeshile të nisin misionin i cili është planifikuar për në vitin 2026./apel.media