Ngrohja globale/ ‘Nxehtësia e rrezikshme’ mund të zgjasë deri në vitin 2100

Politikat aktuale për të kufizuar ngrohjen globale do të ekspozojnë më shumë se një të pestën e njerëzimit ndaj nxehtësisë ekstreme dhe potencialisht kërcënuese për jetën deri në fund të shekullit, paralajmëruan studiuesit të hënën.

Temperatura e sipërfaqes së Tokës është në rrugën e duhur për t’u rritur 2.7 gradë Celsius mbi nivelet paraindustriale deri në vitin 2100, duke shtyrë më shumë se dy miliardë njerëz – 22 përqind e popullsisë së parashikuar globale – shumë jashtë zonës së rehatisë klimatike që ka lejuar speciet tona të lulëzojnë për mijëvjeçarë. shkencëtarët raportuan në Nature Sustainability.

Vendet me numrin më të madh të njerëzve që përballen me nxehtësinë vdekjeprurëse në këtë skenar janë India (600 milionë), Nigeria (300 milionë), Indonezia (100 milionë), si dhe Filipinet dhe Pakistani (80 milionë secila).

“Ky është një riformësim i thellë i banueshmërisë së sipërfaqes së planetit dhe mund të çojë potencialisht në riorganizimin në shkallë të gjerë të vendit ku jetojnë njerëzit,” tha autori kryesor Tim Lenton, drejtor i Institutit të Sistemeve Globale në Universitetin e Exeter.

Kufizimi i ngrohjes globale në objektivin e traktatit të klimës së Parisit të vitit 2015 prej 1.5 gradë Celsius do të reduktonte ndjeshëm numrin e atyre që janë në rrezik në më pak se gjysmë miliardë, rreth pesë për qind e 9.5 miliardë njerëzve që ka të ngjarë të banojnë planetin pas gjashtë ose shtatë dekadash. , sipas gjetjeve.

Pak më pak se 1.2C e ngrohjes deri më sot ka përforcuar tashmë intensitetin ose kohëzgjatjen e valëve të të nxehtit, thatësirave dhe zjarreve të egra përtej asaj që mund të kishte ndodhur në mungesë të ndotjes së karbonit të krijuar nga djegia e lëndëve djegëse fosile dhe pyjeve. Tetë vitet e fundit ishin më të nxehtat e regjistruara.

“Kostot e ngrohjes globale shprehen shpesh në terma financiarë, por studimi ynë nxjerr në pah koston fenomenale njerëzore të dështimit për të trajtuar urgjencën klimatike,” tha Lenton.

“Për çdo 0.1 C ngrohje mbi nivelet aktuale, rreth 140 milionë njerëz më shumë do të ekspozohen ndaj nxehtësisë së rrezikshme.”