Neurobiologët zbulojnë se si vendimet me vlerë kodohen në trurin tonë

Në vitin 2019, studiuesit e Universitetit të Kalifornisë në San Diego zbuluan zonën e trurit ku merren “vendimet e vlerës”.

Një zonë brenda trurit të njohur si korteksi retrosplenial (RSC), zbuluan ata, është vendi që ne përdorim për të bërë zgjedhje me vlerë, si p.sh. cilin restorant vendosim të vizitojmë për darkën e sonte. Më pas e përditësojmë RSC-në me informacione të freskëta bazuar në përshtypjet e reja se sa shumë na shijuan supën dhe makaronat e mbrëmjes.

Hulumtimi i ri i udhëhequr nga studiuesi postdoktoral i Divizionit të Shkencave Biologjike Ryoma Hattori dhe Profesor Takaki Komiyama tani po zbulon detaje se si përpunohet një informacion i tillë dinamik. Rezultatet, të publikuara më 23 nëntor në revistën Neuron , tregojnë se qëndrueshmëria lejon që sinjalet e vlerave të përfaqësohen në mënyrë më efektive, ose të “kodohen” në zona të ndryshme të trurit, veçanërisht në RSC.

Për të hetuar detajet se si aktiviteti i trurit përfaqëson vendimmarrjen e bazuar në vlera , një sjellje thelbësore e kafshëve që dëmtohet në kushte neurologjike si skizofrenia, çmenduria dhe varësia, kërkuesit ngritën eksperimente të të mësuarit përforcues në të cilat minjtë u prezantuan me opsionet dhe zgjedhjet e tyre. u shpërblyen me gjasa të caktuara. Ata regjistruan aktivitetet përkatëse të trurit gjatë mësimit përforcues. Të dhënat që rezultuan dhe simulimet e rrjetit treguan rëndësinë e kodimit të vazhdueshëm në mënyrën se si minjtë dhe vendimet e tyre për vlerën përfaqësoheshin dhe RSC si një lidhje për këtë aktivitet.

“Këto rezultate sugjerojnë se megjithëse kodimi i informacionit është shumë i shpërndarë, jo i gjithë informacioni i përfaqësuar në aktivitetin nervor mund të përdoret në secilën zonë,” shpjegojnë autorët në punim. “Këto rezultate zbulojnë se qëndrueshmëria e pazgjidhur e varur nga konteksti lehtëson kodimin e besueshëm të sinjalit dhe shpërndarjen e tij në të gjithë trurin.”

Sipas Hattorit, neuronet dihet se qarkullojnë nëpër modele të ndryshme aktiviteti, me disa neurone që rriten në aktivitet dhe të tjerët mbeten të heshtur. Këto modele të aktivitetit të trurit janë treguar se lidhen me informacione të caktuara të lidhura me detyrën, siç është informacioni i vlerës për vendimmarrje. Për shkak se RSC luan një rol qendror në lidhjen e disa rrjeteve dhe funksioneve të trurit, gjetjet e reja përforcojnë idetë për rëndësinë themelore të sitit.

“Ne mendojmë se në trurin e miut, RSC funksionon si një rezervuar i qëndrueshëm për informacionin e vlerës,” tha Hattori. “RSC duket se shpërndan informacione me vlerë në zona të tjera të trurit që janë jetike për përpunimin e mëtejshëm të sinjaleve të vlerës kur minjtë kryejnë të mësuarit përforcues dhe marrjen e vendimeve.”

Për të testuar më tej gjetjet e tyre, Hattori dhe Komiyama përdorën koleksionin e tyre të “të dhënave të mëdha” të më shumë se 100,000 vendimeve të miut të regjistruara gjatë eksperimenteve. Ata programuan rrjetet e inteligjencës artificiale (AI) për të imituar strategjitë e sjelljes në provat e përforcimit të bazuara në kompjuter dhe gjetën rezultate jashtëzakonisht të ngjashme me eksperimentet e botës reale.

“Kur ne trajnuam rrjetin e inteligjencës artificiale për të bërë të njëjtën sjellje, ai miratoi të njëjtën strategji dhe të njëjtën mënyrë për të përfaqësuar informacionin në aktivitetin nervor ,” tha Komiyama, i cili është një profesor i neurobiologjisë (Divizioni i Shkencave Biologjike) dhe i neuroshkencave. Departamenti i Neuroshkencave, Shkolla e Mjekësisë), me përkatësi në Qendrën e UC San Diego për Qarqet Neurale dhe Sjelljen dhe Institutin e Shkencës së të Dhënave Halıcıoğlu. “Kjo sugjeron se kjo është një strategji e zgjedhur në mënyrë evolucionare për qarqet nervore për të kryer këtë sjellje. Kjo paralele midis trurit biologjik dhe AI ​​që ka trajnuar Ryoma është vërtet interesante.”/Medicalxpress