NASA paralajmëron për mundësinë në rritje të një asteroidi që të godasë Tokën

Administrata Kombëtare e Aeronautikës dhe Hapësirës ( NASA ) publikoi një studim në të cilin zhvillon mundësinë e një asteroidi që të godasë Tokën .

Sipas studimit të publikuar nga Goddard Space Flight Center e kësaj agjencie, ku analizon asteroidët e mëdhenj që kanë rënë në Tokë gjatë miliona viteve të fundit, thuhet se numri i këtyre objekteve dhe ndikimi që mund të kenë janë nënvlerësuar.

Në atë studim ata zbuluan se pavarësisht nga madhësia e këtyre asteroideve, krateret që ata lanë në sipërfaqen e Tokës ishin më të mëdhenj se sa kishin supozuar.

Dhe jo vetëm kaq, por këto ndikime mund të gjenerojnë gjithashtu një “dimër bërthamor” ose një “natë të përhershme”, që do ta vinte njerëzimin dhe gjithë jetën në këtë planet në rrezik serioz.

Në studimin e fundit të publikuar nga NASA, zbulohet se mundësia që asteroidët të mund të godasin Tokën u rrit.

Ata konsiderojnë se është më e shpeshtë se sa dihej më parë pasi agjencia hapësinore nuk ka monitoruar 40% të asteroidëve që mund të konsiderohen potencialisht të rrezikshëm.

Pjesërisht për shkak të ndotjes vizuale që e bën të vështirë vëzhgimin astronomik për shkak të mbeturinave hapësinore dhe numrit të satelitëve, ekspertët thonë se ata jo vetëm që nuk mund të zbulojnë ndikimet e mundshme në kohë, por edhe se këto mund të shkaktohen nga objekte që janë edhe më të vogla se ata që shuan dinosaurët, dhe ende mund të shkaktojnë dëme serioze për njerëzimin për shkak të pasojave të ndikimit.

Ky artikull ekspozon gjithashtu se madhësia e këtyre kratereve është nënvlerësuar. Ekspertët e kësaj agjencie hapësinore thonë se një përplasje asteroidi mund të shkaktojë një natë të përhershme në planetin tonë ose një dimër bërthamor që do ta vështirësonte jetën në Tokë.