Montana ndaloi përdorimin e tij, Tik-Tok padi në gjykatën federale

TikTok të hënën ngriti padi në gjykatën federale të SHBA për të ndaluar shtetin e Montanës nga zbatimi i një ndalimi të përgjithshëm për aplikacionin e ndarjes së videove.

Ndalimi i paprecedentë, i vendosur të fillojë në vitin 2024, shkel të drejtën e mbrojtur me kushtetutë për fjalën e lirë, argumentoi TikTok në padi.

“Ne besojmë se sfida jonë ligjore do të mbizotërojë bazuar në një grup jashtëzakonisht të fortë precedentësh dhe faktesh,” i tha AFP një zëdhënës i TikTok.

Guvernatori i Montanës, Greg Gianforte, nënshkroi ndalimin e paprecedentë në ligj më 17 maj.

Gianforte tha në Twitter se ai miratoi ndalimin për të “mbrojtur të dhënat personale dhe private të Montanans nga Partia Komuniste Kineze”.

“Shteti ka miratuar këto masa të jashtëzakonshme dhe të paprecedentë bazuar në asgjë më shumë se spekulime të pabaza,” pretendoi TikTok në padinë e tij.

Pesë përdorues të TikTok javën e kaluar ngritën një padi të tyre, duke i bërë thirrje një gjykate federale të anulonte ndalimin e Montanës për aplikacionin, duke argumentuar se ai shkel të drejtat e tyre të fjalës së lirë.

Shteti po përpiqet të ushtrojë pushtetin e sigurisë kombëtare që vetëm qeveria federale mund ta përdorë dhe po shkel të drejtat e fjalës së lirë në proces, argumentojnë të dyja paditë e ngritura kundër Montana-s.

TikTok i bëri thirrje gjykatës federale që ta shpallë ndalimin e Montanës për aplikacionin e saj jokushtetues dhe të bllokojë shtetin nga vënia e tij në fuqi.

“Montana nuk mund t’i ndalojë banorët e saj të shikojnë ose postojnë në TikTok sesa mund të ndalojë Wall Street Journal për shkak të kujt e zotëron atë ose ideve që publikon”, thuhet në padinë e ngritur nga përdoruesit e TikTok.

Aplikacioni është në pronësi të firmës kineze ByteDance dhe akuzohet nga një grup i gjerë politikanësh amerikanë se janë nën tutelën e qeverisë kineze dhe një mjet spiunazhi nga Pekini, diçka që kompania e mohon me furi.

Montana u bë shteti i parë amerikan që ndaloi TikTok, me ligjin që do të hyjë në fuqi vitin e ardhshëm ndërsa debati përshkallëzohet mbi ndikimin dhe sigurinë e aplikacionit të njohur video.

Ndalimi do të shërbejë si një provë ligjore për ndalimin kombëtar të platformës, diçka që ligjvënësit në Uashington po kërkojnë gjithnjë e më shumë.

Ndalimi i Montanës e bën atë një shkelje sa herë që “një përdorues hyn në TikTok, i ofrohet aftësia për të hyrë në TikTok ose i ofrohet aftësia për të shkarkuar TikTok”.

Çdo shkelje dënohet me 10,000 dollarë gjobë çdo ditë që ndodh.

Sipas ligjit, Apple dhe Google do të duhet të heqin TikTok nga dyqanet e tyre të aplikacioneve dhe kompanitë do të përballen me gjoba të mundshme ditore.

Ndalimi do të hyjë në fuqi në vitin 2024, por do të anulohet nëse TikTok blihet nga një kompani e inkorporuar në një vend që nuk është caktuar nga Shtetet e Bashkuara si kundërshtar i huaj, thotë ligji.

Ligji është përleshja e fundit në duelet midis TikTok dhe shumë qeverive perëndimore, me aplikacionin tashmë të ndaluar në pajisjet qeveritare në Shtetet e Bashkuara, Kanada dhe disa vende në Evropë.