Mijëra persona marshuan në Berlin, në shenjë proteste kundër masave izoluese ndaj koronavirusit

Mijëra demonstrues u mblodhën në Berlin sot paradite, për të protestuar kundër masave të vendosura në Gjermani, për të frenuar pandeminë e koronavirusit, duke thënë se ata shkelin të drejtat dhe liritë e njerëzve.

Demonstruesit marshuan në një protestë kundër kufizimeve të qeverisë në mes të shpërthimit të sëmundjes koronavirus (COVID-19), në Berlin.

Mbledhja e lirshme, e vlerësuar nga policia në 15,000, përfshinte çlirimtarët, besnikët kushtetues dhe skeptikët e shkencës,  që qëndron pas politikave për të luftuar pandeminë. Kishte gjithashtu një prani të vogël të ekstremit të djathtë me disa marshues që mbanin flamurin perandorak të Gjermanisë.

Protestuesit vallëzuan dhe kënduan “Ne jemi njerëz të lirë!” Në melodinë e grupit rock “Queen” ‘Do We Rock You ‘. Të tjerët marshuan me pankarta duke thënë: “Ne po bëjmë një zhurmë sepse ju po vidhni lirinë tonë!” Dhe ‘Mendoni! Mos vish maskë! ‘.

Protestat pasuan një thirrje mitingje nga Michael Ballweg, një sipërmarrës dhe i jashtmi politik, i cili ka organizuar mitingje të ngjashme në Stuttgart dhe po kandidon për t’u bërë kryetar i qytetit jug-perëndimor.

 “Kërkesa jonë është të kthehemi në demokraci,” tha një protestues që nuk pranoi të jepte emrin e tij. “Maska që na skllavëron duhet të shkojë.”

Ai, si shumica e protestuesve, nuk mbante maskë fytyre.

Gjermania është goditur më pak se disa vende të tjera evropiane, me më shumë se 200,000 të infektuar nga COVID-19 dhe gati 1.000 vdesin prej saj. Pas suksesit fillestar në frenimin e infeksioneve, ata kanë filluar të ngrihen përsëri.

Shumica e njerëzve kanë respektuar masat që përfshijnë veshjen e maskave të fytyrës në dyqane, ndërsa qeveria sapo ka vendosur teste të detyrueshme për pushuesit që kthehen nga zonat me rrezik të lartë.

Por një pakicë vokale po kundërshton kufizimet, duke thënë se ata po shkatërrojnë shumëllojshmërinë e mendimit dhe po bëjnë dëm të pashprehur social dhe ekonomik.

“Dëgjohen vetëm disa shkencëtarë në mbarë botën që ndjekin udhëheqjen e qeverisë,” tha protestuesi Peter Konz. Ata që kanë pikëpamje të ndryshme “heshten, censurohen ose diskreditohen si mbrojtës të teorive të komplotit”.