Media ndërkombëtare “The European” publikon skandalin e Lulzim Bashës

Media e njohur  “The European”, ka publikuar skandalin e rradhës që përfshin kryetarin e Partisë Demokratike, Lulzim Bashën. Ajo ka nxjerrë në dritë detaje të reja në lidhje me  lobistin e Partisë Demokratike në Washington, Nick Muzin.

Sipas kësaj gazete, opozita shqiptare me në krye Lulzim Bashën, përmes lobistit Nick Muzin, pobën të gjitha përpjekjet e mundshme që BE-ja të mos hapë negociatët me Shqipërinë. Gazeta “Mother Jones” publikoi një artikull ku shkruhej se në prag të fushatës elektorale për zgjedhjet parlamentare të 25 qershorit, se Lulzim Basha lidhi dy kontrata me lobistin e saj në Uashington, ‘Stonington Strategies’, për të siguruar takime të nivelit të lartë me administratën e Presidentit Donald Trump.

Kompania “Stonington Strategies” deklaronte se kishte marrë dy pagesa nga Partia Demokratike me vlerë totale 525 mijë USD dhe një pagesë të tretë nga “Biniatta Trade LP”, një kompani guackë e regjistruar në Skoci në vlerën e 150 mijë USD.

Ndër mediave të tjera europiane që publikuan skandalin, edhe agjencia e lajmeve BIRN që publikoi një material, ku zbardhi fondet që PD kishte paguar për të siguruar mbështetje në administratën e lartë amerikane.

Artikulli i ‘’The European’’ për financimin rus të PD-së:

Në mes të nëntorit shefat e qeverive të vendeve të BE-së do të vendosin nëse Bashkimi Evropian do t’i hapë dyert për Shqipërinë. Ndërkohë që shumica e vendeve evropiane i vlerësojnë përpjekjet e Shqipërisë në luftën kundër  korrupsionit dhe kriminalitetit, qeveria dhe opozita në Tiranë po zhvillojnë një luftë të pistë mediatike, e vlefshme për një film me agjentë. Në qendër të tij: një nga lobuesit më me influencë në botë, një agjensi offshore dhe pronarët e saj rusë. Një shembull tipik për mënyrën se si punojnë lobuesit globalë.

Shqipëria gjendet para ndryshimeve historike: Në mes të nëntorit shefat e qeverive dhe shteteve të BE-së do të vendosin, nëse do të çelin negociatat e anëtarësimit me Shqipërinë dhe Maqedoninë e Veriut. Për shumicën e shteteve në Evropë nuk ka diskutim, që përpjekjet e shteteve të Ballkanit në luftë kundër korrupsionit dhe kriminalitetit kanë përparuar aq shumë sa mund të kryhet ndërkohë përafrimi me BE-në.

Ndërkohë që kryeministri shqiptar Edi Rama shpreson për një vullnet të mirë të BE-së, në vendin e tij ai po has në një rezistencë të fuqishme. Opozita shqiptare, e kryesuar nga konservatorët e Partisë Demokratike të Shqipërisë (PD), përpiqet me të gjitha mjetet që të rrëzojë kryeministrin socialist gjatë rrugës së tij për në Bruksel. Për këtë përdoren jo vetëm mjete demokratike: fushata të dyshimta në internet, dokumente sekrete dhe regjistrime të kompromentuara shpërndahen me qëllim. Mbas tyre fshihet me sa duket një nga lobuesit më me influencë në botë: ashtu sikurse e dëshmojnë edhe dokumentet e Ministrisë së Drejtësisë së SHBA-së, opozita shqiptare mbështetet nga strategu politik i famshem kanadez Nick Muzin.

Rrjetet Muzin shtrihen përtej gjithë kufinjve dhe brenda sistemeve të ndryshme politike. Lista e klientëve që konsiderohen të lidhur me të është impresionuese: republikanët George Ë. Bush, Ted Cruz, John Mçain , madje edhe Donald Trump janë mbështetur prej tij gjatë fushatës zgjedhore në SHBA. Në vitin 2017 ai u kontraktua nga Katari. Me porosi të Emirit ai duhej të përmirësonte marrëdhëniet midis vendit arab me delegacionit e Trump-it dhe me komunitetin çifut në SHBA. Misioni dështoi. Duke qenë se Muzin nuk arriti të regjistrohet si këshilltar i një shteti të huaj tek FARA, një autoritet që i përket Ministrisë Amerikane të Drejtësisë, iu desh që hiqte dorë nga mandati i Katarit.

Atëherë erdhi klienti tjetër, opozita shqiptare, që donte të pengonte me çdo kusht hyrjen e Shqipërisë në BE – dhe ishte gatshme të paguante koston për punën e Muzinit. Sipas dokumenteve të autoriteteve amerikane të FARA, Muzin do të merrte 675.000 € për angazhimin e tij 3-mujor. Këto të dhëna vijnë nga ai vetë.

Shuma e këtij honorari dhe burimi i parave e kanë vënë në vështirësi dhënësin e porosisë:  Lulzim Basha, kryetari i Partisë Demokratike, e ka nënshkruar kontratën me Muzin-in. Si honorar atëherë është dakordësuar shuma 25.000 $. Por, në fakt është paguar shumë më tepër. Prandaj dhe në qershor në Shqipëri nisën hetimet ndaj liderit të opozitës Basha. Ai vetë mohon që të ketë shpërdoruar para dhe të mos ketë paguar taksa, flet për një fushatë të ndyrë dhe i akuzon akuzuiesit për korrusion.

Por nga është burimi i parave për Muzin-in?

Sipas dokumenteve, Muzin konfirmon vetë kundrejt autoriteteve amerikane të FARA pagesën e parave. Si dhënës porosie shfaqet në një njoftim të mëvonshëm të FARA një ndërmarrje, që e ndan kutinë e saj postare në St. Vincent Street në Edinburgh të Skocisë me 1200 kompani të tjera: Biniatt Trade LP. Gjurmët e ‘’Biniatt Trade’’ të çojnë një herë nëpër botë: nga Skocia në Belizën amerikano-jugore dhe nga aty në Rusi. Edhe pse ka degëzime në të gjithë botën, kjo firmë ka më pak para se çdo start-up i vogël: sipas regjistrit tregtar britanik Biniatt Trade zotëron një kapital kompanie pre 100 paund britanik.

Ajo që u zbulua nga revista amerikane ‘’Mother Jones“ në mes të këtij viti e vuri PD-në dhe liderin e saj të opozitës, Lulzim Basha përsëri në vështirësi argumentuese. Sepse mbas ‘’Biniatt Trade’’ fshihet një rrjet i ndërthurur i firmave, në fundin e të cilave qëndrojnë shumë biznesmenë të sukseshëm nga Rusia. Njëri prej tyre është Evgeny Sheremetyev. Ai ka aksione në disa kompani ruse. Minimalisht njëra prej tyre i merr punët nga qeveria ruse. Për shefin e qeverisë shqiptare Edi Rama ky është një sinjal i qartë, që Rusia qëndron mbas angazhimit të lobuesit kryesor Nick Muzin. Në fakt Rusia ka pak interes për afrimin e Shqipërisë me BE-në, pasi anëtarësimi do të dobësonte ndikimin e Rusisë në Ballkan.

Në një deklaratë zyrtare, Partia Demokratike e Shqipërisë deklaroi: “Partia Demokratike nuk ka pasur dhe nuk ka lidhje të drejtpërdrejta ose të tërthorta me individë ose kompani ruse”.

Një deklaratë që vështirë se po ndriçon duke pasur parasysh lidhjet e dokumentuara midis PD, lobistit të lartë dhe njerëzve të biznesit rus. Sidoqoftë, makinacionet e dyshimta mund të kenë sukses: Përfaqësimi i BE paralajmëroi opozitën se bojkoti i tyre parlamentar dhe destabilizimi i brendshëm që mund të vinin mund të rrezikojnë seriozisht rrugën e Shqipërisë drejt BE. Por kjo do të ishte në kuptimin e PD-së.

Burimet dhe provat

Sipas këtij rekordi të ri, një burim tjetër e pagoi edhe Muzin për projektin e tij të PD-së. Dorëzimi i Muzin raportoi se ”Biniatt Trade”, një kompani me qendër në Edinburgh, më 24 Mars 2017 “kompensoi” Muzin për aktivitetet e kryera në emër të Partisë Demokratike të Shqipërisë. Pagesa arriti në 150,000 $.

Kjo kërkesë përfshinte një kontratë të nënshkruar të datës 20 Mars 2017 midis Biniatt Trade dhe një ndërmarrje Muzin të quajtur Stonington Strategies. Marrëveshja i referohej kompanisë si “Biniatt Trade”, dhe megjithëse ishte e nënshkruar, në parashtresën e Muzin thuhej se “pasqyronte kushtet në të cilat regjistruesi i parapriu përfaqësimit.”

Sipas marrëveshjes, Biniatt Muzin do të paguante tre këste prej 150,000 $ secila dhe një pagesë prej 500,000 $ për të vendosur një seri ngjarjesh dhe takimesh në Uashington në muajin e parë të projektit. Sipas British Corporate Records, ‘’Biniatt Trade’’ është një partneritet i themeluar nga dy kompani: Asverro Corp. dhe Liminez Tregti.

Të dhënat e dhëna në Regjistrin e Kompanive Britanike tregojnë se kompania ka një kapital prej 100 £ dhe është në pronësi të dy ndërmarrjeve, Asverro Corporation dhe Limines Commerce Inc., të dyja të regjistruara në Belize. Nën të njëjtën adresë si “Biniatta Trade LP ”në Edinburgh (Suite 2 5, Street St. Vincent) ka të paktën 1.200 biznes të tjerë të regjistruar. Secila prej këtyre kompanive është themeluar në Belize dhe rendit një adresë në Belize City të lidhur me kompani të ndryshme të Shell. Nuk ka asnjë rekord publik të veprimtarisë tregtare nga Asverro ose Liminez Commerce.

Raportime për përkrahësit rusë

Në qershor 2019, prokurorët njoftuan planet për të paditur Lulzim Basha dhe dy zyrtarë të tjerë të Partisë Demokratike për pagesa të më shumë se 600,000 $, të cilat partia e tij raportohet se i dërgoi një lobisti republikan në Uashington në 2017 kishte bërë sipas prokurorisë, PD dyshohet për pastrim parash dhe falsifikim të dokumenteve zyrtare.