Mbyllen dyert për herë të fundit në ekspozitën e suksesshme Vermeer të muzeut të Amsterdamit

Blloku i pikturave të mjeshtrit holandez Johannes Vermeer mbylli dyert e tij për herë të fundit të dielën, me muzeun kombëtar të artit dhe historisë në Holandë që e përshëndeti shfaqjen si më të suksesshmen e saj ndonjëherë.

Rijksmuseum tha se ekspozita që u mbështet në koleksione në mbarë botën për të bashkuar 28 nga 37 pikturat që përgjithësisht i atribuohen Vermeer-it, tërhoqi 650,000 vizitorë nga 113 vende gjatë ecurisë së saj 16-javore që filloi në fillim të shkurtit.

Numri i madh i vizitorëve – duke përfshirë presidentin francez Emmanuel Macron, regjisorin e filmit Steven Spielberg dhe fituesin e Oskarit Jamie Lee Curtis – erdhën pavarësisht numrit të kufizuar të muzeut për të siguruar që të gjithë të kishin një pamje të mirë të kryeveprave të tilla si “Vajza me një vathë perla” dhe “The Shërbëtorja e qumështit.”

“Vermeer është artisti i paqes dhe intimitetit. Ne donim që vizitorët ta shijonin atë në maksimum,” tha drejtori i përgjithshëm i muzeut Taco Dibbits. “Kjo ishte e mundur vetëm duke kufizuar numrin e vizitorëve.

Ekspozita përfshinte shtatë piktura që nuk ishin ekspozuar kurrë më parë publikisht në Holandë, mes tyre tre nga Koleksioni Frick në Nju Jork.

Për dashamirët e artit që nuk arritën të merrnin në dorë një nga biletat shumë të kërkuara, gjashtë piktura të Vermeer-it do të mbeten të ekspozuara në Galerinë e Nderit të Rijksmuseum – katër nga koleksioni i muzeut së bashku me “Vajza me Red Hat” nga Galeria Kombëtare e Arteve në Uashington dhe “Gruaja e re e ulur në një virgjëreshë” nga Koleksioni Leiden në Nju Jork.