Mbretëria e Bashkuar hedh poshtë planet për pashaportën e gjelbër në vende të mbushura me njerëz

Autoritetet në Britani kanë vendosur të mos kërkojnë pasaporta vaksinimi për hyrjen në klube nate dhe ngjarje të tjera të mbushura me njerëz në Angli, tha sekretari i shëndetësisë i Britanisë të Dielën, duke përmbysur kursin mes kundërshtimit të disa prej mbështetësve të qeverisë konservatore në Parlament.

Ministri i Shëndetësisë Sajid Javid tha se qeveria e ka lënë idenë e pasaportave të vaksinave tani për tani, por mund të rishqyrtojë vendimin nëse rastet e COVID-19 rriten edhe një herë në mënyrë eksponenciale.

“Ne e kemi parë atë siç duhet dhe ndërsa duhet ta mbajmë në rezervë si një opsion i mundshëm, jam i kënaqur të them se nuk do të vazhdojmë me planet për pasaportat e vaksinave,” tha Javid për BBC.

Kthesa erdhi vetëm disa ditë pasi si ministri i vaksinave të qeverisë ashtu edhe sekretari i kulturës sugjeruan që pasaportat e vaksinave do të ishin ende të nevojshme, pavarësisht kundërshtimit në rritje nga ligjvënësit.

Në veçanti, anëtarët e Partisë Konservatore në pushtet kanë kundërshtuar pasaporta të tilla si një barrë e papranueshme për bizneset dhe një shkelje e të drejtave të njerëzve të banorëve .

Ideja për t’u kërkuar njerëzve që të tregojnë prova të vaksinimit ose një test negativ të fundit për COVID-19 ka qenë e pakëndshme për shumë në Britani, ku njerëzve në përgjithësi nuk u kërkohet të mbajnë dokumente identifikimi.

Kombet e tjera evropiane po përdorin dokumente të ngjashme që tregojnë statusin e vaksinimit të njerëzve si një mënyrë për të rihapur shoqërinë-megjithëse rregullat ndryshojnë shumë. Secili nga 16 shtetet e Gjermanisë ka rregulla paksa të ndryshme për atë që kërkohet, por në përgjithësi, njerëzve u kërkohet të tregojnë një test negativ, vaksinë ose certifikatë shërimi para se të lejohen të marrin pjesë në ngrënie, pije ose vallëzim në ambiente të mbyllura.

Kalimet kërkohen në Francë kur frekuentoni bare, kafene, restorante, muze dhe vende të tjera ku mblidhet publiku dhe për udhëtime në distanca të gjata me autobusë, trena dhe aeroplanë. Në Itali, ku diskotekat nuk janë rihapur që nga fillimi i pandemisë, të ashtuquajturat Green Pass janë të detyruara të hanë darka në ambiente të mbyllura, të marrin pjesë në një koncert ose të udhëtojnë në shtëpi me trena, autobusë, aeroplanë ose tragete, edhe pse transporti lokal përjashtohet.