Lira turke shënon rënie të madhe pas fitores së presidentit Erdogan

Lira e Turqisë shënoi rënie të madhe kundrejt dollarit amerikan të hënën, pasi presidenti Rexhep Taip Erdogan siguroi fitoren në zgjedhjet presidenciale të së dielës, duke e zgjatur sundimin e tij gjithnjë e më autoritar në një dekadë të tretë.

Lira u dobësua në 20.065 për dollar në fillim të tregtisë evropiane, duke thyer rekordin e mëparshëm të ulët të prekur të premten.

Lira ka rënë me rreth 7% që nga fillimi i vitit dhe ka humbur më shumë se 90% të vlerës së saj gjatë dekadës së fundit, me ekonominë në kontrollin e cikleve të lulëzimit dhe rënies dhe periudhave të shfrenuara të inflacionit.

Që nga një krizë valutore e vitit 2021, autoritetet turke kanë marrë një rol gjithnjë e më praktik në tregjet e këmbimit valutor, me lëvizjet e përditshme që janë bërë në mënyrë të panatyrshme të vogla dhe kryesisht kanë shënuar një dobësim ndërsa rezervat e këmbimit valutor dhe arit janë zvogëluar.

“Fitorja e Erdoganit ka patur presion të mëtejshëm mbi lirën turke,” tha Benjamin Picton, makrostrateg i lartë në Rabobank.

Erdogan mbizotëroi pavarësisht viteve të trazirave ekonomike për të cilat kritikët fajësojnë politikat ekonomike joortodokse, të cilat opozita ishte zotuar t’i kthente.

Ndërkohë, aksionet turke gëzonin fitime me indeksin standard BIST-100 me rritje 3.5% dhe indeksin bankar me rritje më shumë se 1%.

Pjesa e menaxherëve të huaj të aktiveve që mbajnë aksione turke është zvogëluar në vitet e fundit dhe tregu drejtohet kryesisht nga investitorët vendas.

“Një fitore e Erdoganit nuk ofron rehati për asnjë investitor të huaj,” tha Hasnain Malik, kreu i kërkimit të kapitalit në Tellimer. “Vetëm më optimistët do të shpresonin që Erdogan tani të ndihet mjaft i sigurt politikisht për t’iu rikthyer politikës ekonomike ortodokse”.

Shfaqja çuditërisht e fortë e Erdoganit në raundin e parë të zgjedhjeve më 14 maj shkaktoi një shitje të bonove ndërkombëtare të Turqisë dhe një rritje të kostove për të siguruar ekspozimin ndaj borxhit të saj mes shpresave të venitura për një ndryshim në politikën ekonomike.

Obligacionet e dollarit të vendit ranë në nivelin më të ulët në të paktën gjashtë muaj javën e kaluar, ndërsa kostoja e sigurimit të ekspozimit ndaj borxhit të Turqisë nëpërmjet shkëmbimeve të kredisë së mospagimit (CDS) u rrit në nivelin më të lartë në shtatë muaj.

Të hënën, obligacionet ndërkombëtare të Turqisë ishin të qëndrueshme ndërsa CDS po luhateshin në nivelin e mbylljes të së premtes.