Liderët e Open Balkan do të marrin pjesë në takimin BE-Ballkani Perëndimor në Bruksel

Zyra e Presidentit të Serbisë njoftoi të mërkurën se liderët e nismës “Open Balkan” do të marrin pjesë në takimin me liderët e BE-së në Bruksel më 23 qershor. Një vendim i tillë është marrë pas “konsultimeve të detajuara dhe gjithëpërfshirëse” dhe përfaqëson “kontributin konstruktiv” të Serbisë, Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë në procesin e integrimit evropian.

Kjo deklaratë zgjidhi dilemën 24 orëshe nëse liderët e Open Balkan do të marrin pjesë në takim me ftesë të Presidentit të Këshillit Evropian, Charles Michel. Të martën u tha se Rama, Vuçiq dhe Kovaçevski janë në konsultime nëse do të shkojnë në Bruksel dhe se tre liderët do ta marrin vendimin përfundimtar të mërkurën në mesditë.

“Pas konsultimeve të detajuara dhe gjithëpërfshirëse me bashkëpunëtorët dhe anëtarët e qeverive, liderët e të tre vendeve vendosën të shkojnë së bashku në takim, duke rënë dakord për parimet që do të jenë shtylla kryesore e bisedimeve me zyrtarë të shumtë të BE-së”, u tha.

Sipas deklaratës, do të jetë “një hap tjetër në luftën për përparimin” e Shqipërisë, Serbisë dhe Maqedonisë së Veriut, por edhe një sinjal i qartë se pavarësisht “pengesave të shumta”, këto tre vende vazhdojnë të japin një kontribut konstruktiv në rrugën drejt integrimit evropian.

“Ne jemi të vetëdijshëm se temat që do të diskutojmë në samit nuk do të jenë të lehta, por pjesëmarrja jonë do të tregojë dhe konfirmojë edhe një herë përkushtimin tonë në rrugën evropiane të Serbisë, Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut”, thuhet në deklaratë.

Edhe pse është thënë vazhdimisht se Ballkani i Hapur, i krijuar nga liderët e Shqipërisë, Serbisë dhe Maqedonisë së Veriut, është një nismë ekonomike që synon krijimin e një lëvizjeje të lirë të njerëzve, mallrave, kapitalit dhe shërbimeve, prania e Brukselit është e para. vendimet politike që liderët marrin së bashku.

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, në fillim të këtij muaji tha se Serbia duhet të përparojë në rrugën drejt BE-së, duke vlerësuar se Serbia do të jetë i vetmi vend që nuk do të përparojë në qershor. “Ne do të jemi të vetmit që nuk do të bëjmë asnjë përparim në qershor. Unë jam duke menduar nëse do të shkoj në samitin në qershor”, tha Vuçiq në Forumin GLOBSEC në Bratislavë.