Kryeministri i Hungarisë jep alarmin: Jemi shumë afër një lufte botërore

FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban delivers a speech during a business conference in Budapest, Hungary, March 10, 2016. REUTERS/Laszlo Balogh

“Në vend që të promovohet njëzëri paqe, bota është e ndarë,” tha Orbán, duke shtuar se Turqia dhe shtetet arabe, Kina dhe vendet afrikane duan një armëpushim dhe bisedime për paqe.

Orbán vlerësoi se Hungaria duhet të ketë një ushtri të fortë dhe në të njëjtën kohë të promovojë paqen.

“Hungaria ka nevojë për një forcë të armatosur efektive dhe qeveria po punon për të rritur numrin e ushtarëve, përkushtimin e tyre ndaj atdheut dhe thirrjes së tyre, nivelin e tyre të trajnimit dhe reputacionin e tyre publik,” tha Orbán.

Ai beson se ushtria duhet të pajiset edhe me armë moderne.

Fakti që jemi për paqen nuk do të thotë se duhet të jemi të pambrojtur, thekson Orban.

Sipas tij, heqja e sanksioneve në lidhje me luftën do të ishte mënyra më e mirë për të frenuar inflacionin.

Ai njoftoi se Hungaria do të vazhdojë të vërë veton ndaj masave që do të shkaktonin dëmin më të menjëhershëm në ekonominë e saj.

“Nëse Bashkimi Evropian do të hiqte sanksionet kundër Rusisë nesër, inflacioni do të përgjysmohej menjëherë dhe më pas do të kthehej gradualisht në 2-3 për qind”, tha Orban.