Kriza energjitike, muzetë e famshëm francezë fikin dritat 2 orë më herët

Muzetë e famshëm francezë të Luvrit dhe të Versajës do të fikin dritat e tyre më herët si një masë simbolike për t’i kujtuar publikut krizën energjetike të shkaktuar nga lufta në Ukrainë, tha të shtunën ministri i kulturës.

Qyteti i Parisit njoftoi në fillim të kësaj jave se do të fillojë të fikë dritat dekorative që zbukurojnë monumentet e qytetit që ai menaxhon disa orë më herët se zakonisht, duke e zhytur Kullën Eiffel dhe monumentet e tjera në errësirë ​​për të përballuar kostot e larta të energjisë elektrike.

Ministrja franceze e Kulturës Rima Abdul Malak tha të shtunën se Piramida e Luvrit do të ndjekë shembullin, duke u errësuar në orën 23:00 në vend të orës 1:00 të mëngjesit.

Fasada në Chateau de Versailles, në jugperëndim të Parisit do të fikë dritat një orë më parë, në orën 22:00.

“Simbolet janë shumë të rëndësishme për të rritur ndërgjegjësimin e publikut,” tha ajo, duke shtuar se vetëm masat simbolike nuk do të jenë të mjaftueshme për të ulur përdorimin e energjisë elektrike.

Ajo u kërkoi institucioneve kulturore franceze të përdorin metoda të kursimit të energjisë si ato të marra nga Muzeu Orsay në Paris, i cili “reduktoi konsumin e tij të energjisë me një të tretën vetëm duke ndryshuar llamba dhe duke kaluar në LED”, tha ajo.

Ajo tha gjithashtu se kishte diskutime në vazhdim me kinematë për të zëvendësuar projektorët e tyre. “Nëse kalojnë në projektorë lazer, ata mund të ndajnë konsumin e tyre të energjisë me shtatë.”

Çmimet e energjisë në të gjithë Evropën janë rritur në qiell gjatë muajve të fundit, pjesërisht për shkak të turbullirave në tregjet e energjisë të shkaktuara nga lufta e Rusisë në Ukrainë dhe sanksioneve që rezultuan ndaj Rusisë, një prodhuesi kryesor i energjisë.