Kreu i OKB-së: Pandemia COVID ka hedhur 100 milionë njerëz në varfëri

Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara Antonio Guterres ka sulmuar pabarazinë në shpërndarjen e vaksinave, për të cilën ai thotë se ka bërë që barra e pandemisë COVID-19 të ketë rënë në mënyrë disproporcionale mbi të varfërit.

Guterres foli para një trupe në Fondin Monetar Ndërkombëtar se solidariteti global kishte “mungesë në veprim” dhe se njerëzit që jetonin në zona konflikti dhe shtete të brishta po vuanin më keq nga të gjithë.

Ai tha se 100 milionë njerëz ishin hedhur në varfëri që nga fillimi i pandemisë dhe se katër miliardë njerëzve u mungonte mbështetja sociale, kujdesi shëndetësor dhe mbrojtja e punës.

Një pabarazi e tillë, tha Guterres, “po krijonte një terren ushqyes për dhunën dhe konfliktin”.

Një çështje kryesore, tha kreu i OKB -së, ishte se ndërsa bota e zhvilluar kishte qasje në vaksina dhe kishte qenë në gjendje të vaksinonte popullsinë e tyre, kombet më të varfra ende nuk kishin atë që u nevojitej.

Një student i universitetit të Sri Lankës bën vaksinën anti-koronavirus në universitetin e tij në Colombo, Sri Lanka, e hënë, 11 tetor 2021.