Kompania Huawei akuzohet për spiunazh shtetëror/ Dyshimet kanë të bëjnë me rrjetin 5G

Kompania celulare Huawei akuzohet nga vendet perëndimore për kryerje të spiunazhit shtetëror përmes paisjeve dhe shërbimeve të tij. Dyshimet nuk kanë të bëjnë vetëm me telefonat mobil, por ‘molla e sh...

Kompania celulare Huawei akuzohet nga vendet perëndimore për kryerje të spiunazhit shtetëror përmes paisjeve dhe shërbimeve të tij. Dyshimet nuk kanë të bëjnë vetëm me telefonat mobil, por ‘molla e sherrit’ është qasja në rrjetin 5G dhe pjesëmarrja në ankandin e rrjeteve 5G.  Huawei është një markë e Huawei Technologies Co Ltd, e cila është një konglomerat kinez shumëkombësh, i cili është i specializuar në pajisjet e telekomunikacionit, elektronikë të konsumit dhe shërbime dhe produkte të bazuara në teknologji.

Akoma nuk është provuar akuza, por Amerika dhe aleatët e saj janë distancuar nga kompania.  Aktivitetet e biznesit dhe praktikat e kompanive kineze monitorohen nga SHBA dhe aleatët e saj për dy arsye;

  1. Kompanitë kineze në përgjithësi financohen nga vetë shteti dhe për këtë arsye nuk u japin kompanive të tjera mundësinë e drejtë për të konkurruar në ofertat për projekte.
  2. Për të mbajtur një kontroll mbi investimet kineze në sektorë që ndikojnë në sigurinë kombëtare.

Tani ekziston një arsye e tretë dhe po shkakton shqetësim për SHBA dhe aleatët e saj. Kompanitë amerikane dhe evropiane kanë prodhuar në Kinë produktet e tyre për shumë vite.

Në fund të vitit 2018 u zbulua se PC-të e Dell-it të prodhuara në Kinë kishin një çip të vogël (të ngulitur në motherboard) për kryerjen e “spiunazhit industrial”. Kjo ishte e mjaftueshme për të ngritur kambanat e alarmit në Perëndim, që Kina po spiunon në Perëndim duke përdorur kompanitë e teknologjisë kineze si një front. PC-të e kompromentuara të Dell ishin në përdorim nga pothuajse 30 kompani amerikane, përfshirë Amazon dhe Apple.

Ndërkohë që kompania Huawei po përpiqet të sigurojë qeveritë dhe kompanitë perëndimore se nuk ka asnjë lidhje me qeverinë kineze dhe kompania është “në pronësi të punonjësve”.

Në Prill të vitit 2018 Departamenti i Drejtësisë i SHBA-së filloi një hetim kundër Huawei për shkeljen e tij (të pretenduar) të sanksioneve iraniane. Situata mori një kthesë interesante kur Kanadaja arrestoi më 1 dhjetor të 2018, në Vancover,  Meng Wanzhou, CFO të Huawei, e cili gjithashtu është vajza e Themeluesit të Huawei, Ren Zhengfei. Arrestimi ndezi një zemërim diplomatik midis Kinës dhe Kanadasë. Ren është ish-inxhinier i Ushtrisë Liblirimtare të Popullit dhe është i lidhur me Partinë Komuniste Kineze.

Skenari dhe zhvillimet e mësipërme gjeopolitike tregojnë se nuk janë vetëm praktikat e biznesit të Huawei që janë në radarin e Perëndimit, por tensionet e mprehta politike midis Amerikës dhe Iranit janë gjithashtu pjesë e pamjes më të madhe

Huawei është bërë një kandidat i padëshiruar për çdo vend që ka lidhje me SHBA. Arrestimi i CFO-së së saj dhe përpjekjet për ekstradimin e saj në SH.B.A. kanë shtuar tensionet. HSBC dhe Standard Chartered Bank kanë ndërprerë lidhjet e tyre me kompaninë e ngulitur për shkak të frikës së shkeljes së sanksioneve amerikane ndaj Iranit.

Huawei ka të ngjarë të përdoret si një armë politike nga Amerika kundër Kinës. E ardhmja e biznesit të saj me Perëndimin dhe aleatët e saj duket e zymtë./old.apel.media