Ja kur është koha e duhur për mbledhjen dhe tharjen e kamomilit

Çaji i kamomilit është një nga çajrat bimorë më qetësues për trurin dhe shpirtin.

Për lehtësi, konsumatori zgjedh çajrat me bustinë të cilat për fat të keq nuk ofrojnë vlerat e pastra shëndetësore të kamomilit.

Kjo bimë e shkëlqyer për shëndetin mund të rritet mjaft lehtë në shtëpi.

Ajo ka nevojë për pak përkujdesje, megjithatë duhet të tregoheni të kujdesshëm në mbledhjen dhe tharjen e luleve.

Si Të Mbillni Kamomilin Në Kushtet E Shtëpisë

Kamomilin mund ta mbillni nëpërmjet farave, filizave apo rrënjëve.

Farat duhen mbjellë 6-8 javë përpara ngricës së fundit të pritshme.

Mbusheni vazon me dhe’ të lehtë dhe futini farat 6 milimetra nën të.

Vazoja duhet ujitur rregullisht por nuk duhet tepruar.

Temperatura e dheut duhet të jetë e ngrohtë.

Filizat pritet të dalin pas 14-21 ditësh.

4 javë më vonë në vazo duhet të hidhni tretësira fertilizuese ushqyese për t’u dhënë filizave më shumë fuqi.

Mbrojini vazot nga nxehtësia dhe era por nxirrini rregullisht në ballkon.

Kur filizat të jenë të fortë, transferojini ato në vazo më të mëdha dhe mbajini në ajër të pastër dhe në vend të ndriçuar mirë nga dielli.

Kamomili ka nevojë për pak përkujdesje.

Koha e Duhur Për Mbledhjen e Luleve, Tharjen Dhe Përgatitjen Si Çaj

Mbledhja e luleve të kamomilit është një proces i vazhdueshëm sepse ato çelin dhe lulëzojnë gjatë gjithë verës.

Ato janë gati kur petalet janë hapur tërësisht dhe janë gati në të rënë.

Lulet nuk duhen mbledhur parakohe sepse nuk do të ofrojnë vlerat e tyre maksimale.

Koha më e mirë për të mbledhur lulet është në mëngjes pas tharjes së vesës dhe përpara mesditës.

Pasi t’i keni mbledhur, lulet mund t’i lani dhe më pas t’i thani me delikatesë me letër kuzhine.

Më pas ju mund t’i vendosni mbi një napë të bardhë pambuku dhe tu jepni 1-2 javë që të thahen.

Lulet duhen vendosur në një vend të errët, të ngrohtë e mbi të gjitha të thatë.

Kur lulet të jenë tharë, futini në një kavanoz qelqi të cilin duhet ta mbani larg ndriçimit të fortë të diellit për të ruajtur ngjyrën, aromën dhe vlerat mjekësore.

Për përgatitjen e cajit ju mund të përdorni 2-3 lugë caji me lule në një filxhan me ujë të nxehtë. /AgroWeb