Karkalecat/ Të mirat dhe të këqijat e konsumimit të tyre

Ka varietete të ndryshme karkalecash që dallohen në bazë të origjinës dhe cilësive organoleptike. Karkalecat janë krustace macruri, që do të thotë se kanë një bark të gjatë dhe të zgjatur me një bisht në formë ventilatori. Termi “karkaleca” në fakt tregon disa lloje që i përkasin gjinisë, familjes, superfamiljes dhe nënrendit të ndryshëm. Karkaleca: veti të dobishme dhe kundërindikacione
Karkalecat janë të pasura me lëndë ushqyese dhe minerale. Kjo është arsyeja pse ato konsiderohen si një ushqim i dobishëm për trupin. Përmbajtja e tyre me kalcium, zink, vitamina A, E dhe B, por edhe jod, tiaminë, riboflavinë dhe niacinë është e ndjeshme. Ato gjithashtu përmbajnë dhe retinol ekuivalent të quajtur astaksantinë i aftë për të kryer një veprim të fuqishëm antioksidues.

Karakteristikat e dobishme të karkalecave përfshijnë:

veprim antioksidant
mbrojtje për kockat dhe dhëmbët
e pasur me omega 3
me pak kalori dhe përfitime për linjën
kontribuojnë në ndjenjën e ngopjes;
nivele të kontrolluara të tiroides (për shkak të përmbajtjes së jodit);
efekt anti-plakje s
flokë të fortë dhe të shëndetshëm
parandalimin e osteoporozës
të pasura me proteina
karbohidratet dhe karbohidratet pothuajse inekzistente
Megjithatë, është e rëndësishme të mos e teproni me sasitë pasi karkalecat, pavarësisht se janë me kalori të ulët dhe të pasura me proteina, kanë një sasi të mjaftueshme të kolesterolit. Është e nevojshme të merret parasysh se karkalecat janë subjekt i një forme alergjike shumë të përhapur që shfaqet pas gëlltitjes së krustaceve.

Simptomat kryesore të alergjisë ndaj karkalecave përfshijnë:

anafilaksia;
urtikarie;
skuqje të lëkurës
çrregullime gastrointestinale;
vështirësi në frymëmarrje
ënjtje në qafë dhe fytyrë
Reaksionet alergjike mund të jenë të shkallëve të ndryshme, por edhe mjaft të rënda. Në rast alergjie të dyshuara ose të dukshme, gjithmonë kërkoni konfirmim për praninë e kostaceve në preparate dhe lexoni etiketat e ushqimit që mbajnë fjalët: mund të përmbajë gjurmë krustacesh.

Karkalecat janë ushqime të padëshirueshme gjatë shtatzënisë

Pjesa e ngrënshme 45%
Ujë 80.1 g
Proteina 13.6 g
Lipide TOT 0,6g
Kolesterol 150.0 mg
TOT 2,9 g karbohidrate
Niseshte 0.0 g
Sheqerna të tretshëm 2,9 g
Fibra dietike 0.0 g
Energjia 71.0 kcal
Natrium 146.0 mg
Kalium 266.0 mg
Hekur 1.8 mg
Kalcium 110.0 mg
Fosfor 349.0 mg
Tiaminë 0.08 mg
Riboflavin 0.10 mg
Niacinë 3.2 mg
Vitamina A 2,0 μg
Vitamina C 2.0 mg
Vitamina E – mg