Kanadaja ndalon importet ruse të aluminit dhe çelikut

Kanadaja ndaloi të premten importin e të gjitha produkteve ruse të aluminit dhe çelikut në një lëvizje që Otava tha se kishte për qëllim t’i mohonte Moskës aftësinë për të financuar luftën e saj kundër Ukrainës.

“Ukraina mund dhe duhet ta fitojë këtë luftë. Ne vazhdojmë të bëjmë gjithçka që mundemi për të shkurtuar ose kufizuar të ardhurat e përdorura për të financuar pushtimin e paligjshëm dhe barbar të Putinit në Ukrainë,” tha në një deklaratë Ministrja e Financave Chrystia Freeland . 

Ndalimi mbulon si produktet e gatshme ashtu edhe ato të papërfunduara dhe do të ndikojë në importin e produkteve të tilla si fletët e aluminit, kontejnerët e aluminit si dhe tubacionet dhe tubacionet e çelikut, sipas deklaratës.

Kanadaja, së bashku me aleatët e saj perëndimorë, kanë ndërmarrë veprime të koordinuara kundër Rusisë lidhur me pushtimin e saj në Ukrainë. Otava ka vendosur sanksione ndaj më shumë se 1600 individëve dhe subjekteve për pushtimin dhe ka mbështetur Kievin me mbi 5 miliardë dollarë kanadezë (3.6 miliardë dollarë) në ndihmë financiare, ushtarake dhe të tjera. 

“Ne po sigurojmë se Putini nuk mund të paguajë për luftën e tij duke shitur alumin dhe çelik në Kanada, në koordinim me veprimet e ndërmarra nga Shtetet e Bashkuara sot,” tha Freeland. 

Rusia i quan veprimet e saj Ukraina një “operacion special ushtarak” për të luftuar atë që ajo e përshkruan si një kërcënim sigurie nga lidhjet e Ukrainës me Perëndimin.

Muajin e kaluar, Shtetet e Bashkuara njoftuan një tarifë 200% për aluminin rus dhe produktet e lidhura me to, që hyri në fuqi të premten. Alumini rus prodhohet nga Rusal, i cili përbën rreth 6% të furnizimeve globale. 

Sipas të dhënave zyrtare, Kanadaja importoi 45 milionë dollarë alumin dhe 213 milionë dollarë produkte çeliku nga Rusia në vitin 2021.