Jeni mbipeshë? Zhdukeni për pak kohë celularin

Përdorimi i telefonit për më shumë se 5 orë në ditë rrit rrezikun e mbipeshës me 43%.

Këtë sugjeron një studim i bërë mbi studentët e universitetit të paraqitur në konferencën e Kolegjit Amerikan të Kardiologjisë dhe të kryer nga Mirary Mantilla-Morrón, e Fakultetit të Shkencave të Shëndetit në Universitetin Simón Bolívar në Barranquilla, Kolumbi.

“Përdorimi i tepërt i telefonit celular – shpjegon ai – zvogëlon aktivitetin fizik, kushte të shoqëruara me një rrezik të shtuar të vdekjes së parakohshme, diabeti, sëmundjet kardiovaskulare, tumoret, problemet osteoartikulare”.

Përdorimi i tepërt i saj shoqërohej edhe me sjellje të tjera që nga ana tjetër mund të rrezikojnë shëndetin e individit, siç është ngrënia e keqe.

Studimi përfshiu 1060 studentë të moshës 19-20 vjeç, përdorimi i të cilëve u monitorua. Ka dalë që përdorimi i tij për 5 ose më shumë orë në ditë shoqërohet me një rrezik më të madh të mbipeshës, dy herë më shumë të ngjarë të konsumoni pije joalkoolike, të hani ushqim të shpejtë, ushqime të ëmbla./apel.media