Ja si ushqimet shumë të përpunuara dëmtojnë kujtesën

Katër javë në një dietë me ushqim shumë të përpunuar çuan në një përgjigje të fortë inflamatore në trurin e minjve të plakur që u shoqërua me shenja të sjelljes së humbjes së kujtesës, ka gjetur një studim i ri.

Studiuesit gjithashtu zbuluan se plotësimi i dietës së përpunuar me acidin yndyror omega-3 DHA parandaloi problemet e kujtesës dhe reduktoi efektet inflamatore pothuajse tërësisht tek minjtë.

Dieta e studimit imitoi ushqimet njerëzore të gatshme për të ngrënë, të cilat shpesh janë të paketuara për jetëgjatësi të gjatë, të tilla si patate të skuqura dhe ushqime të tjera, ushqime të ngrira si enët e makaronave dhe picat, dhe mish të shijshëm që përmbajnë konservantë.

Dietat e përpunuara shumë lidhen gjithashtu me obezitetin dhe diabetin e tipit 2, duke sugjeruar se konsumatorët e moshuar mund të duan të zvogëlojnë ushqimet e përshtatshme dhe të shtojnë ushqime të pasura me DHA, të tilla si salmoni, në dietat e tyre, thonë studiuesit – veçanërisht duke marrë parasysh dëmtimin e trurit të moshuar në ky studim ishte i dukshëm në vetëm katër javë.

“Fakti që ne po i shohim këto efekte kaq shpejt është pak alarmues,” tha autori i studimit të lartë Ruth Barrientos, një hetuese në Institutin e Kërkimeve të Mjekësisë Sjelljes në Universitetin Shtetëror të Ohajos dhe profesor i asociuar i psikiatrisë dhe shëndetit të sjelljes.

“Këto gjetje tregojnë se konsumimi i një diete të përpunuar mund të prodhojë deficite të rëndësishme dhe të papritur të kujtesës – dhe në popullsinë në plakje, rënia e shpejtë e kujtesës ka një mundësi më të madhe për të përparuar në sëmundje neurodegjenerative siç është sëmundja e Alzheimerit. Duke qenë të vetëdijshëm për këtë, ndoshta ne mund të kufizoni ushqimet e përpunuara në dietat tona dhe rrisni konsumin e ushqimeve që janë të pasura me acid yndyror omega-3 DHA për të parandaluar ose ngadalësuar atë përparim. “

Hulumtimi është botuar në revistën Brain, Behavior, and Immunity .

Laboratori i Barrientos studion sesi ngjarjet e jetës së përditshme – të tilla si kirurgjia, një infeksion ose, në këtë rast, një dietë e pashëndetshme – mund të shkaktojnë inflamacion në plakjen e trurit, me një fokus të veçantë në rajonet e hipokampusit dhe amigdalës. Kjo punë bazohet në hulumtimin e saj të mëparshëm që sugjeron që një dietë afatshkurtër, me yndyrë të lartë mund të çojë në humbje të kujtesës dhe inflamacion të trurit tek kafshët më të vjetra, dhe se nivelet e DHA janë më të ulëta në hipokampus dhe amigdala të trurit të minjve të moshuar.

DHA, ose acidi docosahexaenoic, është një acid yndyror omega-3 që është i pranishëm së bashku me acidin eicosapentaenoic (EPA) në peshk dhe ushqime të tjera deti. Ndër funksionet e shumta të DHA në tru është një rol në shmangien e një përgjigje inflamatore – ky është studimi i parë i aftësisë së tij për të vepruar kundër inflamacionit të trurit të sjellë nga një dietë e përpunuar.

Ekipi hulumtues caktoi rastësisht minjtë meshkuj 3-muajsh dhe 24-muajsh në ushqimin e tyre normal (32% kalori nga proteina, 54% nga karbohidrate komplekse me bazë gruri dhe 14% nga yndyra), një dietë shumë e përpunuar (19.6 % e kalorive nga proteina, 63.3% nga karbohidratet e rafinuara – niseshte misri, maltodextrin dhe saharozë – dhe 17.1% nga yndyra), ose e njëjta dietë e përpunuar e plotësuar me DHA.

Aktivizimi i gjeneve të lidhura me një proteinë të fuqishme pro-inflamatore dhe shënues të tjerë të inflamacionit u rrit ndjeshëm në hipokampus dhe amigdala të minjve më të vjetër që hëngrën dietën e përpunuar vetëm në krahasim me minjtë e rinj në çdo dietë dhe minjtë e moshuar që hëngrën DHA. Ushqim i përpunuar.

Minjtë më të vjetër në dietën e përpunuar gjithashtu treguan shenja të humbjes së kujtesës në eksperimentet e sjelljes që nuk ishin të dukshme tek minjtë e vegjël. Ata harruan që kishin kaluar kohë në një hapësirë ​​të panjohur brenda pak ditësh, një shenjë e problemeve me kujtesën kontekstuale në hipokampus, dhe nuk shfaqën sjellje paraprake të frikës në një shenjë rreziku, e cila sugjeroi se kishte anomali në amygdala.

“Amigdala tek njerëzit është përfshirë në kujtimet e lidhura me ngjarjet emocionale-frika dhe ankthi. Nëse kjo zonë e trurit është jofunksionale, shenjat që parashikojnë rrezik mund të humbasin dhe mund të çojnë në vendime të këqija,” tha Barrientos.

Rezultatet gjithashtu treguan se plotësimi i dietave të ushqimit të përpunuar të konsumuar nga minjtë e moshuar me DHA parandaloi në mënyrë efektive përgjigjen e rritur inflamatore në tru, si dhe shenjat e sjelljes së humbjes së kujtesës.

Studiuesit nuk e dinë dozën e saktë të DHA – ose kaloritë dhe lëndët ushqyese të sakta – të marra nga kafshët, të cilat të gjitha kishin qasje të pakufizuar në ushqim . Të dyja grupmoshat fituan një peshë të konsiderueshme në dietën e përpunuar, me kafshët e vjetra që fituan shumë më tepër sesa kafshët e reja. Suplementi DHA nuk kishte asnjë efekt parandalues ​​në shtimin e peshës të lidhur me ngrënien e ushqimeve shumë të përpunuara.

Ky ishte një zbulim kryesor: Barrientos paralajmëroi kundër interpretimit të rezultateve si një licencë për konsumatorët për të ngrënë me ushqime të përpunuara për sa kohë që ata marrin një shtesë DHA. Një bast më i mirë për të parandaluar efektet e shumta negative të ushqimeve shumë të rafinuara do të ishte fokusimi në përmirësimin e përgjithshëm të dietës , tha ajo.

“Këto janë llojet e dietave që reklamohen si me pak yndyrë, por janë shumë të përpunuara. Ato nuk kanë fibra dhe kanë karbohidrate të rafinuara që njihen edhe si karbohidrate me cilësi të ulët,” tha ajo. “Njerëzit të cilët janë mësuar të shikojnë informacionin ushqimor duhet t’i kushtojnë vëmendje fibrave dhe cilësisë së karbohidrateve. Ky studim vërtet tregon se ato gjëra janë të rëndësishme.”