Ja cilat janë shtetet më të mira në botë

US News and World Report publikoi renditjen e saj të vendeve më të mira në botë. Për të renditur 87 vendet e listuara, US News and World Report, shërbimet globale të marketingut dhe komunikimit WPP dh...
Ja cilat janë shtetet më të mira në botë
Foto: Ja cilat janë shtetet më të mira në botë

US News and World Report publikoi renditjen e saj të vendeve më të mira në botë.

Për të renditur 87 vendet e listuara, US News and World Report, shërbimet globale të marketingut dhe komunikimit WPP dhe Shkolla Wharton e Universitetit të Pensilvanisë anketuan më shumë se 17.000 njerëz në mbarë botën.

Vendi më i mirë në botë

Për të dytin vit radhazi, Zvicra është vendi më i mirë në botë, sipas raportit të US News and World. Po ashtu, Zvicra radhitej në vendin e parë nga viti 2017 deri në vitin 2020, kur Kanadaja ariti t’ia marrë primatin si vendi më i mirë në botë në vitin 2021.

Zvicra është një nga vendet më të zhvilluara në botë dhe ka një nga nivelet më të larta të PBB-së për frymë në botë, sipas Departamentit Federal të Punëve të Jashtme të vendit.

Zvicra është shtëpia e qyteteve që renditen ndër më të lartat për cilësinë e jetës, duke përfshirë Cyrihun, Gjenevën dhe Bazelin, sipas një raporti të vitit 2019 nga Deutsche Bank.

Megjithëse banorët kanë cilësi të lartë jetese, Zvicra është gjithashtu një nga vendet me koston më të lartë të jetesës. Mesatarisht, është 56,5% më i lartë se në Shtetet e Bashkuara, sipas Numbeo. Marrja me qira në Zvicër është gjithashtu, mesatarisht, 6,5% më e lartë se në ShBA.

Top 5 vendet më të mira

Përveç Zvicrës, në Top 5 vendet më të mira në botë sipas US News and World radhiten edhe Kanadaja, Suedia, Australia dhe ShBA.

Kanada si vendi i dytë më i mirë në botë ka një GDP prej 2,14 trilionë dollarë dhe është vendi i dytë më i madh për nga sipërfaqja e përgjithshme pas Rusisë.

Kanadaja renditet gjithashtu si vendi i tretë më i mirë për cilësinë e jetës, sipas US News and World Report. Vendi është i njohur për përballueshmërinë e tij, aksesin në arsim dhe sistemin e kujdesit shëndetësor.

Suedia mbyll tri të parat. Ky vend është më i njohur për programet e tij falas të kujdesit shëndetësor dhe arsimit universitar, sipas US News and World Report.

Populli i Suedisë mburret me një nga jetëgjatësia më e gjatë, me moshën mesatare 82,8 vjeç, sipas CIA World Factbook. Ata njihen gjithashtu për të qenë disa nga më bujarët në botë, duke dhuruar rreth një për qind të produktit kombëtar bruto për programet e ndihmës humanitare çdo vit.

Komonuelthi i Australisë i cili pushton kontinentin australian radhitet e katërta në listën e vendeve më të mira në botë. Australia përfshin gjithashtu disa ishuj, më së shumti Tasmania. Kombi ka një shkallë të lartë pjesëmarrjeje në aktivitete sportive dhe krenohet me një jetëgjatësi relativisht të lartë si për femrat ashtu edhe për meshkujt. Qytetet e saj të mëdha rregullisht shënojnë mirë në sondazhet globale të jetueshmërisë.

Shtetet e Bashkuara të Amerikës nga vendi i 4-të vitin e kaluar këtë vit ranë në vendin e 5-të, por kanë pasur ulje-ngritjet e veta ndër vite.

Kriteret e vlerësimit

Vendet u vlerësuan sipas këtyre kritereve: Aventurë, shkathtësi, ndikimit kulturor, sipërmarrjes, trashëgimisë, lëvizjes, hapësirës për biznes, fuqisë, cilësisë së jetës dhe aspektit social.