Itali/ Nis dhënia e dozës së tretë të vaksinës COVID-19, për personat e sëmurë dhe mbi 60 vjeç

foto ilustruese

Italia të Shtunën filloi administrimin e dozave përforcuese të vaksinave ndaj COVID-19 për njerëzit mbi moshën 60 vjeç, një ditë pasi procedura u autorizua nga Ministria e Shëndetësisë. Doza e tretë do të ofrohet si një opsion, pasi vaksinimi kundër koronavirusit rekomandohet fuqimisht, por jo i detyrueshëm në Itali.

Sipas mediave të huaja, vendimi mori dritën jeshile zyrtarisht në fillim të këtij muaji nga Agjencia Evropiane e Barnave (EMA), e cila deklaroi se injeksioni përforcues mund të konsiderohet për të gjithë njerëzit mbi 18 vjeç pas gjashtë muajsh nga doza e tyre e dytë.

Në dritën e diskutimit të fundit të EMA, ne mund të vazhdojmë me dozën e tretë të vaksinës për njerëzit e të gjitha moshave me një sistem imunitar të brishtë dhe për të gjithë njerëzit mbi 60 vjeç, gjithmonë gjashtë muaj pas dozës së dytë,” tha ministria italiane.

Në fund të shtatorit, Italia kishte filluar administrimin e dozave të treta të vaksinave Pfizer/BioNTech ose Moderna për njerëzit me imunitet të dobët, siç janë pacientët e transplantuar, të moshuarit mbi 80 vjeç dhe banorët në shtëpitë e kujdesit si dhe punonjësit e kujdesit shëndetësor.

Ndërkohë, situata pandemike është  “nën kontroll” dhe kurba e rasteve të koronavirusit u ul gradualisht, sipas monitorimit të fundit javor nga Instituti Kombëtar i Shëndetit i vendit (ISS) i përditësuar deri më 3 tetor. Incidenca ishte 34 raste për çdo 100,000 banorë. Të dhënat për zënien e shtretërve spitalorë ishin gjithashtu inkurajuese, sipas Giovanni Rezza, Drejtor i Departamentit të Sëmundjeve Infektive në ISS.

Ne regjistrojmë një 4.9 përqind dhe 4.2 përqind të zënies së shtretërve në repartet normale të COVID-19 dhe njësitë e kujdesit intensiv, respektivisht, që është shumë poshtë pragjeve kritike,” shpjegoi Rezza.

Deri më tani, fushata e vaksinimit në Itali ka arritur në 79.9 përqind të popullsisë së synuar, me mbi 43 milion njerëz të imunizuar plotësisht, treguan të dhënat zyrtare. Deri më sot, Italia ka regjistruar mbi 4.6 milion raste COVID-19, përfshirë më shumë se 131,000 vdekje dhe mbi 4.4 milion të shëruar.