Irani njofton blerjen përfundimtare të avionëve luftarakë Su-35 nga Rusia

Irani njoftoi se kanë përfunduar procedurat e prokurimit për avionët luftarakë rusë Sukhoi-35 (Su-35).

Sipas lajmeve se televizioni shtetëror iranian bazuar në Misionin e Përhershëm të Iranit në Kombet e Bashkuara ( OKB ), është finalizuar blerja e avionëve Su-35 nga Rusia .

U raportua se pas luftës midis Iranit dhe Irakutnë vitin 1988, Irani u dërgoi një kërkesë disa vendeve për blerjen e avionëve luftarakë dhe Rusia iu përgjigj pozitivisht kësaj kërkese.

U tha se pasi u hoq embargoja e armëve e OKB-së e vendosur ndaj Iranit që nga viti 2007 në tetor 2020, u bënë përpjekje për të blerë avionë Su-35 nga Rusia dhe më në fund u përfunduan procedurat e prokurimit për avionët luftarakë.

Raporti nuk ka dhënë informacion se kur është lidhur kontrata e blerjes dhe sa Su-35 do të dorëzohen nga Rusia në Iran.

Sipas lajmeve në mediat e vendit, Irani do të blejë fillimisht 24 avionë luftarakë nga Rusia.

Në përputhje me marrëveshjen bërthamore të nënshkruar nga Teherani në vitin 2015 midis anëtarëve të përhershëm të Këshillit të Sigurimit të OKB-së (KSOKB) dhe Gjermanisë, embargoja ndërkombëtare e armëve u zbatua për 13 vjet dhe ndalimi ndërkombëtar i udhëtimit për disa zyrtarë iranianë u hoq në vitin 2020.

Su-35 me një vend, me dy motorë, i projektuar nga kompania ruse Sukhoi, përdoret si një luftëtar me shumë qëllime të gjeneratës së katërt.

Inventari i Forcave Ajrore të Iranit, i cili nuk ka qenë në gjendje të blejë avionë luftarakë për një kohë të gjatë për shkak të embargove, ka F-4, F-5 dhe F-14 të vjetër të prodhimit amerikan, si dhe avionë luftarakë rusë Mig-29 dhe Su-24.