Inflacioni i Eurozonës shënon një tjetër rekord pas kërcimit të madh

Inflacioni i Eurozonës u rrit në një tjetër nivel rekord në korrik dhe kulmi i tij mund të jetë ende disa muaj larg, duke mbajtur presion mbi Bankën Qendrore Evropiane për të zgjedhur një tjetër rritje të madhe të normës së interesit në shtator. Rritja e çmimeve të konsumit në 19 vendet që ndajnë monedhën euro u përshpejtua në 8.9% në korrik nga 8.6% një muaj më parë, shumë më lart se pritjet për 8.6% dhe shumë larg objektivit prej 2% të BQE-së, treguan të dhënat nga Eurostat, agjencia e statistikave të BE-së. te premten. Inflacioni fillimisht u nxit nga pengesat e furnizimit pas pandemisë, por së fundmi rënia e luftës së Rusisë në Ukrainë ka qenë fajtori kryesor pasi ka rritur çmimet e energjisë, metaleve dhe ushqimeve. Ndërsa çmimet e larta të energjisë mbeten një faktor kryesor inflacioni, çmimet e ushqimeve dhe shërbimeve të përpunuara gjithashtu janë rritur, duke sugjeruar se inflacioni po bëhet gjithnjë e më i gjerë. Nga frika se rritja e çmimeve po del jashtë kontrollit, BQE ngriti normat me 50 pikë bazë këtë muaj, duke thyer udhëzimet e veta për një lëvizje më të vogël dhe premtoi rritje të mëtejshme të normës për të parandaluar fillimin e një spiraleje të vështirë për t’u thyer të çmimeve të pagave. . Por inflacioni është gjithashtu një dilemë për bankën. Kostot e larta të ushqimit dhe energjisë në qiell zbrazin kursimet dhe përfundimisht ngadalësojnë rritjen, ndoshta duke e shtyrë bllokun në recesion, në rastin më të keq. Në të vërtetë, Gjermania, ekonomia më e madhe e eurozonës, ngeci në tremujorin e dytë përpara atij që mund të ishte një tremujor i tretë i vështirë. Ndërkohë, ekonomia amerikane u tkurr papritur në tremujorin e dytë. Megjithatë, BQE e ka bërë të qartë se inflacioni ka frikë nga shqetësimet e rritjes, duke sugjeruar që politikëbërësit janë të gatshëm të rrisin normat edhe nëse kjo dëmton rritjen, pasi inflacioni tani rrezikon të përfshihet. Në të vërtetë, inflacioni themelor, i cili heq çmimet e paqëndrueshme të ushqimeve dhe karburanteve, u përshpejtua në 5.0% nga 4.6%, më shumë se dyfishi i objektivit të BQE-së prej 2%. Një masë edhe më e ngushtë, e cila përjashton alkoolin dhe duhanin, u rrit ndërkohë në 4.0% nga 3.7%. Duke mbështetur argumentet për presionet e vazhdueshme të çmimeve, tregu i punës nuk ka qenë kurrë më i shtrënguar në historinë dy dekadash të eurozonës. Shkalla e papunësisë është një rekord e ulët prej 6.6%, ndërsa punësimi është në nivelin më të lartë, duke sugjeruar se presionet mbi pagat, një parakusht i inflacionit të qëndrueshëm, janë tashmë në gatishmëri. Tregjet tani po vlerësojnë një rritje të normës me 35 pikë bazë për shtatorin, duke sugjeruar që investitorët janë të ndarë midis një lëvizjeje prej 25 dhe 50 pikësh bazë. Ata gjithashtu presin një së bashku 90 pikë bazë lëvizjesh deri në fund të vitit, ose një rritje në të tre takimet e mbetura të politikave. Pritjet, megjithatë, janë zbehur javët e fundit pasi një recesion, ndoshta i shkaktuar nga humbja e aksesit në gazin rus, shihet duke bindur BQE-në të ndjekë një rrugë më të butë të normës.