Indonezia ndalon transaksionet e tregtisë elektronike në mediat sociale

Indonezia ka ndaluar transaksionet e tregtisë elektronike në platformat e mediave sociale, tha ministri i tregtisë të mërkurën, në një goditje ndaj aplikacionit të shkurtër video TikTok, i cili po dyfishon ekonominë më të madhe të Azisë Juglindore për të rritur biznesin e saj të tregtisë elektronike, shkruajnë mediat e huaja. 

Qeveria tha se masa, e cila hyn në fuqi menjëherë, ka për qëllim mbrojtjen e tregtarëve dhe tregjeve offline, duke shtuar se çmimet grabitqare në platformat e mediave sociale po kërcënojnë ndërmarrjet e vogla dhe të mesme.

Ky vendim vjen vetëm tre muaj pasi TikTok u zotua të investojë miliardë dollarë në Azinë Juglindore, kryesisht në Indonezi, gjatë disa viteve të ardhshme në një shtysë të madhe për të ndërtuar platformën e saj të tregtisë elektronike TikTok Shop. 

TikTok, në pronësi të ByteDance të Kinës, ka 125 milionë përdorues aktivë mujorë në Indonezi dhe ka kërkuar të përkthejë bazën e madhe të përdoruesve në një burim të madh të ardhurash nga tregtia elektronike.

Një zëdhënës i TikTok Indonezisë tha se do të ndiqte një rrugë konstruktive përpara dhe ishte thellësisht i shqetësuar me njoftimin, veçanërisht se si do të ndikonte në jetesën e 6 milionë shitësve lokalë aktivë në TikTok Shop.

Ministri i Tregtisë së Indonezisë, Zulkifli Hasan, u tha gazetarëve të mërkurën se rregullorja synon të sigurojë konkurrencën e biznesit të drejtë dhe të drejtë, duke shtuar se synonte gjithashtu të siguronte mbrojtjen e të dhënave të përdoruesve.