India rifut gatopardët pas 70 vitesh zhdukjeje

Kafsha më e shpejtë tokësore, cheetah, u rifut në Indi të shtunën, 70 vjet pasi u shpall zyrtarisht e zhdukur në 1952.

Tetë mace të mëdha nga Namibia, një vend afrikan në bregun jugperëndimor, u fluturuan me një avion special në Gwalior në shtetin qendror indian të Madhya Pradesh dhe më pas u transferuan me dy helikopterë në Parkun Kombëtar Kuno, strehën e tyre të re. ,

Kryeministri Narendra Modi ka lëshuar macet e mëdha në park me rastin e ditëlindjes së tij të 72-të. “Gatopardët janë kthyer në tokën tonë pas dekadash”, tha ai në një video-mesazh të postuar në Twitterin e tij zyrtar.

“Në këtë ditë historike, dua të përgëzoj të gjithë indianët dhe gjithashtu të falënderoj qeverinë e Namibisë,” tha ai.

Këto mace gjithashtu do të karantinohen në mbyllje për muajin e ardhshëm përpara se të lirohen në park, sipas zyrtarëve.

Ata do të pajisen me jakë radio satelitore/GSM-GPS-VHF përpara se të lëshoheshin në natyrë, duke lejuar monitorimin në distancë.

Një deklaratë zyrtare e lëshuar në fillim të kësaj jave nga zyra e Kryeministrit tha se rifutja e cheetah në vend “po bëhet në kuadër të Projektit Cheetah, i cili është projekti i parë ndër-kontinental në botë i zhvendosjes së mishngrënësve të egër”.

“Gatopardët do të ndihmojnë në restaurimin e ekosistemeve të hapura të pyjeve dhe kullotave në Indi”, thuhet në deklaratë, duke shtuar se “kjo do të ndihmojë në ruajtjen e biodiversitetit dhe përmirësimin e shërbimeve të ekosistemit si siguria e ujit, sekuestrimi i karbonit dhe ruajtja e lagështisë së tokës, duke përfituar shoqërinë në përgjithësi. “

Kuno, i vendosur në rajonin Chambal dhe pjesë e peizazhit pyjor Sheopur-Shivpuri në Madhya Pradesh, është i shtrirë në një sipërfaqe prej 750 kilometrash katrorë (289 milje katrorë) dhe ka një mjedis të favorshëm për gatopardët pasi ka një përzierje të tokave me bar dhe të shkretë. zonë, sipas zyrtarëve.

Në shkurt, Ministria e Mjedisit dhe Pyjeve i tha parlamentit se gjithsej 12-14 cheetah do të sillen nga Afrika e Jugut, Namibia ose vende të tjera afrikane gjatë një periudhe pesëvjeçare sipas planit të veprimit.

Cheetah u shpall i zhdukur në Indi në vitin 1952 për shkak të gjuetisë masive dhe gjuetisë pa leje.

Ndërsa qeveria është e bindur se zhvendosja e cheetahs do të jetë e suksesshme, shumë ekspertë në vend kanë shprehur skepticizëm për projektin ambicioz të qeverisë për të importuar cheetah nga jashtë dhe për t’i rifutur ato në pyjet indiane.