Indeksi Global i Krimit/ Shqipëria renditet e 57 në 193 vendet e botës

Vendi ynë merr një ‘shuplakë të fortë’ në lidhje me krimin e organizuar dhe përpjekjet e pakta për ta luftuar. Indeksi Global i Krimit, e rendit Shqipërinë të 57 ndër 193 vendet e botës.

Indeksi Global i Krimit të organizuar, është një mjet botëror që vlerëson nivelet e krimit të organizuar dhe qëndrueshmërinë ndaj veprimtarisë kriminale të organizuar. Ai përfshin në renditjen e tij të gjitha shtetet anëtare të OKB -së, gjithsej 193 vende.

Për sa i përket Shqipërisë, ky indeks tregon se vendi ynë-‘dominohet nga rrjete kriminale të mbivendosura dhe aktorë të stilit mafioz familjar. Grupet e stilit mafioz kontrollojnë tregjet kriminale për drogën, trafikimin e qenieve njerëzore, kontrabandën e njerëzve dhe thuhet se po kalojnë në prokurimin publik. Ata e kanë pozicionuar veten si disa nga organizatat kriminale më të fuqishme në Evropë.
Një prej cilësimeve që ky indeks i jep kriminalitetit në Shqipëri, është se e quan të dhunshëm, në një bashkëpunim të mirë me zyrtarët e korruptuar të policisë dhe gjyqësorit, të emëruar shpesh në pozicione politike në nivele të ndryshme brenda aparatit shtetëror, si dhe me aktorët e huaj, veçanërisht mafien siciliane, si dhe grupet kriminale të organizuara turke.

Vlen të theksohet fakti që reagimi qytetar është vlerësuar gjithashtu me notë te ulët, që tregon humbjen e besimit tek institucionet, shkruan Top Channel.

Tregues i kësaj është fakti që nga 2008 nga vendi janë larguar 700 mijë qytetarë.