Hulumtimet paraprake sugjerojnë se virusi SARS-CoV-2 është më pak infektiv brenda pesë minutave pas ekspozimit në ajër

Në një studim që ende nuk është shqyrtuar nga kolegët ose nuk është pranuar për botim, studiuesit në Universitetin e Bristol në Mbretërinë e Bashkuar kanë gjetur prova që sugjerojnë se virusi SARS-CoV-2 bëhet më pak infektiv brenda pesë minutave pas ekspozimit në ajër. Ekipi ka publikuar një letër në serverin e para-printimit MedRxiv që përshkruan testet e krijuara për të simuluar sjelljen e virusit pasi ai transmetohet në ajër nga një person i infektuar.

Që nga fillimi i pandemisë, zyrtarët e kujdesit shëndetësor u kanë kërkuar njerëzve në mbarë botën të mbajnë një maskë. Qëllimi kryesor i maskave të tilla për punonjësit jo të kujdesit shëndetësor është të ngadalësojnë shpejtësinë me të cilën virusi transmetohet në ajër ndërsa një person nxjerr, teshtin ose kollitet. Mendimi ka qenë se mbajtja e një maskë ndihmon për të mbrojtur ata që rrethojnë një person të infektuar. Në këtë përpjekje të re, studiuesit gjetën prova që sugjerojnë se virusi, pasi të transmetohet në ajër, ka vetëm pesë minuta derisa të fillojë të humbasë aftësinë e tij për të infektuar njerëzit e tjerë. Nëse zbulimi rezulton i saktë, mbajtja e një maske bëhet edhe më e rëndësishme. Parandalimi i virusit nga lundrimi nëpër një hapësirë ​​të hapur kur ka vetëm pesë minuta për të infektuar dikë, do të reduktonte në mënyrë drastike transmetueshmërinë e tij.

Studiuesit zgjodhën një metodë simulimi që nuk është përdorur nga studiues të tjerë – në vend të përdorimit të baterive Goldberg, ata krijuan një aparat që gjeneron dhe leviton viruse midis unazave elektrike. Kështu, mostrat e virusit mbahen në një gjendje në të cilën mund të matet infektueshmëria e tyre.

Studiuesit zbuluan se transmetueshmëria e tij filloi të bjerë brenda pesë minutave pas ekspozimit në ajër. Një vështrim më i afërt tregoi se kjo ndodh sepse fillon të thahet dhe vuan mungesën e dioksidit të karbonit. Ata zbuluan se pas 20 minutash, transmetueshmëria e virusit u ul me 90 për qind. Ata zbuluan gjithashtu se ajri më i lagësht ngadalësonte humbjen e transmetueshmërisë dhe se temperatura nuk kishte asnjë ndikim.

Në këtë kohë, nuk është ende e qartë se sa mirë përputhet metoda me kushtet në një mjedis natyror. Gjithashtu, metoda e re nuk merr parasysh ajrimin, madhësinë e dhomës apo ngarkesën virale të personit të infektuar. Dhe së fundi, ende nuk dihet se çfarë niveli të transmetueshmërisë duhet të ketë virusi për të infektuar njerëzit.