Historike/ Çmimi i ushqimeve në Spanjë rritet me 15.2%

Organizata Spanjolle e Konsumatorëve (OCU) raportoi të martën se çmimet ushqimore në supermarketet spanjolle është rritur me 15.2% vitin e fundit.

Kjo është rritja më e mprehtë vjetore e çmimeve që kur organizata filloi të kryente sondazhin 34 vjet më parë.

“Një lajm i keq është se shumica e produkteve ushqimore janë më të shtrenjta,” tha zëdhënësja e OCU Ileana Izverniceanu . Tjetra është se çdo rrjet supermarketesh ka rritur çmimet, pa përjashtim.

Çmimi i ushqimeve më të lira jashtë markës në dyqanet ushqimore ka dëshmuar një rritje vjetore edhe më të fortë, me të njëjtat produkte që kushtojnë 18.7% më shumë se vitin e kaluar.

Rritjet më dramatike të kostos erdhi në vajin e lulediellit, i cili u rrit me 118% për shkak të luftës në Ukrainë. Ndërkohë, vaji i ullirit u rrit me 53% mes rritjes së kërkesës dhe thatësirës së përhapur në Spanjë dhe Evropë këtë verë.

Në të njëjtën kohë, shpërthimi vullkanik në ishullin La Palma vitin e kaluar ndihmoi në rritjen e çmimit prej 64% në koston e bananeve spanjolle.

Kostoja mesatare e miellit u rrit gjithashtu 50% në Spanjë, duke bërë që artikujt e tjerë si makaronat ose kiflet të rriten përkatësisht me 56% ose 75%.

Në total, 95% e produkteve u bënë më të shtrenjta mes inflacionit në rritje të nxitur nga rritja e kostove të energjisë dhe transportit. Vetëm një pjesë e vogël e produkteve, përfshirë kivi dhe avokado, u bënë më të lira.

Megjithatë, kostot në rritje për konsumatorët spanjollë nuk janë homogjene.

Për shembull, çmimet mesatare të ushqimeve në qytetet Vigo ose Cuidad Real janë dukshëm më të lira se në Palma de Mallorca, Barcelona ose Madrid, sipas sondazhit.

Çmimet gjithashtu luhaten ndjeshëm midis zinxhirëve të supermarketeve dhe konsumatorët që zgjedhin opsionet më të përballueshme mund të kursejnë mesatarisht 994 € (955 dollarë) në vit.

OCU kërkon gjithashtu “masa urgjente” për të ndihmuar konsumatorët të përballen me krizën e kostos së jetesës, duke përfshirë uljen e taksës mbi sendet ushqimore dhe ofrimin e kuponëve ushqimorë për familjet më të rrezikuara.