Haxhi 2022/ Gjithçka që duhete të dini rreth datave, paketave dhe rregullat e COVID-19

Haxhi tërheq gati dy milionë myslimanë dhe gjeneron rreth 12 miliardë dollarë të ardhura për Arabinë Saudite çdo vit.

Dy vjet më parë, mbretëria mbylli kufijtë e saj për të frenuar përhapjen e Covid-19 dhe Haxhi u kufizua në 1000 pelegrinët vendas. Vitin e kaluar, numrat u kufizuan në 60,000 për shkak të kërcënimit shëndetësor të paraqitur nga pandemia.

Këtë vit, pas prezantimit të vaksinimeve masive dhe mes rasteve më të ulëta të Covid-19, ligjeve të relaksuara për distancimin shoqëror dhe udhëtimet, autoritetet janë të etur të mirëpresin njerëz nga jashtë për të kryer Haxhin në korrik.

Këtë vit pelegrinët e Haxhit që udhëtojnë nga jashtë pritet të përbëjnë 85 për qind të totalit të pjesëmarrësve.

Arabia Saudite ka thënë se ata që dëshirojnë të kryejnë Haxhin duhet të aplikojnë online. Javën e kaluar, Arabia Saudite hapi regjistrimet online për pelegrinët nga Amerika, Evropa dhe Australia.

Zëvendësministri i Haxhit dhe Umres Abdul Fattah Mashat tha se Haxhi, si dhe Umra, një pelegrinazh më i shkurtër që mund të kryhet në çdo kohë të vitit, janë komponentët kryesorë të Vizionit Saudit 2030.

Një nga synimet e programit është të nxisë sektorin e turizmit fetar dhe të presë 30 milionë pelegrinë të Umres në vit deri në vitin 2030.

Çfarë është Haxhi?

Haxhi, fjala arabe për pelegrinazhin, është një nga pesë shtyllat e Islamit dhe një obligim i vetëm një herë në jetë për çdo musliman, nëse ka mundësi.

Miliona besimtarë bëjnë pelegrinazhin në vendet më të shenjta të Islamit në qytetet e Mekës dhe Medinës, duke filluar nga dita e tetë e Dhu Al Hixhes, muaji i fundit i kalendarit islamik.

Çfarë është e veçantë për Haxhin?

Haxhi është përvoja shpirtërore më e nderuar për myslimanët e devotshëm, e konsideruar si një shans për të filluar nga e para dhe për të festuar frymën e unitetit në Islam. Pelegrinëve u kërkohet të kryejnë të njëjtat rituale të mësuara nga Profeti Muhamed, për t’u kujtuar atyre se ata janë të gjithë të barabartë para Zotit.

Kur fillon haxhi këtë vit? Sa kohë duhet?

Këtë vit, Haxhi pritet të fillojë më 7 korrik. Haxhiu zgjat tre ditë, por shumica e haxhinjve e zgjasin qëndrimin e tyre me një javë për t’u falur në qytetet e shenjta të Mekës dhe Medinës.

Cilat janë rregullat e Covid-19 për kryerjen e Haxhit këtë vit?

Autoritetet kanë përcaktuar kërkesat shëndetësore që duhet të plotësojnë pelegrinët e haxhit nga jashtë mbretërisë përpara se të zbarkojnë në vend.

Gjatë Haxhit, pelegrinët do të duhet të mbajnë maska ​​kur vizitojnë Dy Xhamitë e Shenjta.

“Pelegrinëve u është kërkuar të shmangin tubimet e panevojshme shoqërore dhe udhëtimet,” tha një organizator i Haxhit për The National.

“Pelegrinët do të pajisen me çarçafë, çadra, çdo gjë tjetër elementare pasi të mbërrijnë. Ata duhet të ruajnë distancimin social, higjienën e mirë dhe të ndjekin udhëzimet shëndetësore lokale.”

Autoriteti i Përgjithshëm i Aviacionit Civil ka thënë se pasagjerët e Haxhit duhet të jenë të moshës nën 65 vjeç, të vaksinuar plotësisht kundër Covid-19 dhe të paraqesin një rezultat negativ nga një test PCR i bërë jo më shumë se 72 orë para nisjes së fluturimit të tyre.

Çfarë veshin pelegrinët gjatë haxhit?

Gjatë Haxhit, si në Umren, burrat veshin dy çarçafë pëlhure të zakonshme të bardhë, për të mbuluar pjesën e sipërme dhe të poshtme të trupit. Gratë duhet të veshin rroba modeste që mbulojnë trupin e tyre deri në kyçin e këmbës dhe shalle për të mbuluar flokët e tyre. Rrobat janë zakonisht të bardha, megjithëse nuk ka kufizime në ngjyrë.

Çfarë ndodh gjatë Haxhit?

Në ditën e parë, muslimanët kryejnë Umren, e cila përfshin Tavafin dhe Sa’i. E para përfshin rrethimin e Qabes, vendit më të shenjtë në Islam, i ndërtuar nga Profeti Ibrahim dhe djali i tij Ismail, në Xhaminë e Madhe në Mekë. Gjatë Sa’i, pelegrinët ecin shtatë herë midis dy kodrave, të quajtura Safa dhe Marwa, në kompleksin e xhamisë.

Pas Umres, muslimanët udhëtojnë për në Mina, një vend i shenjtë në jug-lindje të Mekës, me anije dhe kampojnë atje në tenda gjatë natës. Mina, i njohur gjithashtu si qyteti i tendave, mund të presë deri në tre milionë njerëz.

Në ditën e dytë, pelegrinët udhëtojnë në malin Arafat, pesë kilometra larg Mekës, ku profeti Muhamed besohet se ka mbajtur predikimin e tij të fundit.Çfarë është Haxhi dhe pse muslimanët ecin rreth Qabes?

Pelegrinët e kalojnë ditën duke u lutur në Arafat deri në perëndim të diellit, pastaj ecin shtatë kilometra deri në vendin e tretë të shenjtë, Muzdalifah. Atje falin namazin e perëndimit të diellit dhe natën dhe natën e kalojnë duke adhuruar nën qiellin e hapur.

Në mëngjesin e tretë, pelegrinët mbledhin guralecë dhe kthehen në Mina për ceremoninë e gurëve. Ata hedhin shtatë guralecë secili në Jamrat Al Akabah, një monument guri që nënkupton tundimet e Satanait, midis lindjes së diellit dhe perëndimit të diellit.

Tre aktet përmbyllëse të haxhinjve përfshijnë sakrifikimin e një kafshe për të ushqyer njerëzit në nevojë, gjë që mund të bëhet duke blerë një kupon, dhe duke prerë ose rruar flokët e tyre, pastaj kthimin në Mekë për një Umre tjetër. Shumica e grave presin disa fije flokësh, ndërsa burrat preferojnë t’i rruajnë të gjitha.

A do të jetë Haxhi i hapur për pelegrinët ndërkombëtarë?

Arabia Saudite tha se do të lejojë deri në një milion pelegrinë nga jashtë këtë vit.

Këtë vit, pelegrinët e haxhit që udhëtojnë nga jashtë pritet të përbëjnë 85 për qind të totalit të pjesëmarrësve.

Shumica e pelegrinëve mbërrijnë në aeroportin në Jeddah, i cili është qyteti kryesor më i afërt me Mekën.

Cilat janë paketat e haxhit këtë vit?

Ministria e Haxhit dhe Umres ka shpallur tri pako të Haxhit.

Paketa Al Abraj do të kushtojë rreth 14,738 rijalë sauditë (3,930 dollarë) për pelegrin, paketa e kampeve të zhvilluara do të kushtojë 13,044 rijalë saudite, ndërsa paketa e kampeve normale do të kushtojë 10,239 rijalë saudite.Pelegrinët e Haxhit festojnë së bashku Kurban Bajramin në kampet e Mina

Cilat janë rregullat shëndetësore në vendet e shenjta?

Autoritetet kanë përshkruar procedurat që duhet të ndiqen në pikat e hyrjes brenda dhe përpara hyrjes në vend. Këto përfshijnë verifikimin e të gjitha dokumenteve shëndetësore, duke përfshirë certifikatat e vaksinimit dhe ekzaminimin personalisht.

Pelegrinët do të ndahen në grupe për transport në vendet e shenjta.

Ndryshe nga dy vitet e fundit, kur kishte një ndalim për bufetë e hapura dhe ushqimet lokale, këtë herë pelegrinët do të mund të hanë së bashku – por ata nuk mund të sjellin ushqim të çfarëdo lloji nga vendet e tyre.

195 kompanitë e hotelierisë të miratuara nga komuna e Mekës pritet të ofrojnë 4.8 milionë vakte në ditë për pelegrinët. Autoritetet do të kryejnë inspektime të vazhdueshme në terren gjatë gjithë sezonit të Haxhit për të garantuar cilësinë dhe higjienën e ushqimit.

Në dy vitet e fundit, çdo pelegrini iu shërbyen tre vakte individuale të freskëta dhe të sterilizuara gjatë ditës, në përputhje me protokollet e sigurisë dhe shëndetit.

Autoritetet shëndetësore saudite thanë se do të vazhdojnë të vlerësojnë dhe përditësojnë masat paraprake sipas nevojës.

Çfarë është aplikacioni ‘Smart Pilgrim’? Si punon?

Ministria e Haxhit ka prezantuar teknologjinë inteligjente për të ndihmuar në kryerjen e ritualeve të Haxhit.

“Një pelegrin mund të shkarkojë aplikacionin Smart Pilgrim, i cili ka shumë shërbime, në telefonin inteligjent të tij ose të saj dhe të bisedojë me ofruesin e shërbimit të Haxhit për të raportuar ndonjë shkelje ose për të paraqitur një ankesë,” tha Hisham Saeed, ndihmës nënsekretari i Ministrisë së Haxhit dhe Umrës. .

Ai tha se do të ketë një zgjerim në javët e ardhshme në shërbimet inteligjente, duke përfshirë tre aplikacione të reja për t’i shërbyer më mirë pelegrinëve.

Qëllimi i aplikacionit Smart Pilgrim është të zgjidhë çdo ankesë ose problem në kohën e duhur.

“Ministria e Haxhit dhe Umres ka një qendër telefonike që pranon pyetjet, ankesat dhe sugjerimet e pelegrinëve gjatë gjithë kohës. Përveç kësaj, një pelegrin mund të shkarkojë aplikacionin e zgjuar të pelegrinit, i cili ka shumë shërbime, në smartfonin e tij ose të saj dhe të bisedojë me ofruesin e shërbimit të Haxhit,” tha ai.

Nisma është pjesë e proceseve të dixhitalizimit të diskutuara në Forumin e 21-të Shkencor për Haxh, Umre, Vizita Kërkimore, në Medine muajin e kaluar.

Forumi, i mbajtur çdo vit, mbledh specialistë, shkencëtarë dhe palë të interesuara që punojnë në ekosistemin e Haxhit dhe Umres për të diskutuar “çështjet shkencore, zgjidhjet dhe përparimet teknologjike” që mund të përmirësojnë shërbimet dhe operacionet e Haxhit./The national