Grekët kufizojnë konsumin e kafesë në kafene në mes të krizës së kostos së jetesës

Më shumë se gjysma e konsumatorëve të kafesë në Greqi thanë se kanë kufizuar numrin e kafeve të pira në kafene për shkak të rritjes së përgjithshme të çmimeve në treg, thuhet në një sondazh të kryer n...
Grekët kufizojnë konsumin e kafesë në kafene në mes të krizës së kostos së jetesës
Foto: Grekët kufizojnë konsumin e kafesë në kafene në mes të krizës së kostos së jetesës

Më shumë se gjysma e konsumatorëve të kafesë në Greqi thanë se kanë kufizuar numrin e kafeve të pira në kafene për shkak të rritjes së përgjithshme të çmimeve në treg, thuhet në një sondazh të kryer nga Kapa Research në emër të Shoqatës Hellenic Coffee.

Rritja e çmimeve të kafesë në supermarkete dhe kafene detyroi 54% të popullsisë të reduktonte numrin e kafeve jashtë shtëpive të tyre, sipas sondazhit.

Grekët duan të shijojnë kafen e tyre në kafene, megjithatë ky zakon është minimizuar ndjeshëm për shkak të kufizimeve të Covid-19 dhe tani me rritjen e çmimeve, duke ulur numrin e vizitave në kafene për shumë.

Pothuajse 8 nga 10 konsumatorë mendojnë se çmimi i kafesë në kafeteri është i shtrenjtë ose shumë i shtrenjtë. Në veçanti, 25% e konsiderojnë atë shumë të shtrenjtë dhe 52% të shtrenjtë, ndërsa vetëm 2% e konsiderojnë kafen jashtë shtëpisë si të lirë.

“Po, është e shtrenjtë, por nuk do ta ndaloj, është ajo që na pëlqen të bëjmë dhe kemi pushuar së bëri shumë gjëra të tjera me të cilat ishim mësuar, do ta ndaloj edhe këtë?”, tha për Anadolu 35-vjeçari Giorgos Papadimas.

Sipas sondazhit, për sa i përket çmimit të kafesë në dispozicion, 43% e konsiderojnë atë të lartë dhe 10% shumë të lartë. Vetëm 10% e konsiderojnë çmimin të arsyeshëm ndërsa 5% e konsiderojnë çmimin e kafesë të ulët.

93% e të anketuarve besojnë se kafeja është rritur ndjeshëm ndërsa 80% thanë se kafeja nuk duhet të ngarkohet me taksë shtesë.

1003 persona u intervistuan nga Kapa Research për këtë anketë në 13 qarqet e vendit nga data 17 deri më 24 janar.