‘Gjilpëra në një kashtë’/ Zbulohet vrima e zezë ekzotike

Astronomët kanë vërejtur në një galaktikë ngjitur me Rrugën tonë të Qumështit atë që ata po e quajnë një “gjilpërë në një kashtë” kozmike – një vrimë e zezë që jo vetëm që klasifikohet si e fjetur, por duket se ka lindur pa shpërthimin e një ylli që po vdes.

Studiuesit thanë të hënën se kjo vrimë ndryshon nga të gjitha vrimat e tjera të zeza të njohura në atë që është “i qetë me rreze X” – nuk lëshon rrezatim të fuqishëm me rreze X që tregon për gëlltitjen e materialit afër me tërheqjen e tij të fortë gravitacionale – dhe se nuk ka lindur në një shpërthim yjor i quajtur supernova.

Vrimat e zeza janë objekte jashtëzakonisht të dendura me gravitet kaq intensive që as drita nuk mund të ikë.

Ky, me një masë të paktën nëntë herë më të madhe se dielli ynë, u zbulua në rajonin e Mjegullnajës Tarantula të galaktikës së Resë së Madhe të Magelanit dhe ndodhet rreth 160,000 vjet dritë nga Toka. Një vit drite është distanca që kalon drita në një vit, 5.9 trilion milje (9.5 trilion km).

Një yll blu jashtëzakonisht i ndritshëm dhe i nxehtë me një masë rreth 25 herë më të madhe se dielli rrotullohet me këtë vrimë të zezë në një martesë yjore. Ky i ashtuquajtur sistem binar quhet VFTS 243. Studiuesit besojnë se ylli shoqërues përfundimisht do të bëhet gjithashtu një vrimë e zezë dhe mund të bashkohet me tjetrën.

Vrimat e zeza të fjetura, që mendohet se janë relativisht të zakonshme, janë të vështira për t’u zbuluar sepse ato ndërveprojnë shumë pak me mjedisin e tyre. Shumë kandidatë të propozuar më parë janë zhvlerësuar me studime të mëtejshme, përfshirë nga anëtarët e ekipit që zbuloi këtë.

“Sfida është gjetja e atyre objekteve,” tha Tomer Shenar, një studiues në astronomi në Universitetin e Amsterdamit, autori kryesor i studimit të botuar në revistën Nature Astronomy https://www.nature.com/articles/s41550-022-01730. -y. “Ne identifikuam një gjilpërë në një kashtë.”

“Është objekti i parë i këtij lloji i zbuluar pasi astronomët kanë kërkuar për dekada,” tha astronomi dhe bashkëautori i studimit Kareem El-Badry i Qendrës së Astrofizikës Harvard & Smithsonian.

Studiuesit përdorën gjashtë vjet vëzhgime nga Teleskopi Shumë i Madh i Observatorit Jugor Evropian me bazë në Kili.

Ka kategori të ndryshme vrimash të zeza. Më të voglat, si ajo e zbuluar rishtazi, janë të ashtuquajturat vrima të zeza me masë yjore, të formuara nga kolapsi i yjeve masive individuale në fund të ciklit të tyre të jetës. Ekzistojnë gjithashtu vrima të zeza me masë të mesme, si dhe vrima të zeza gjigante supermasive që banojnë në qendër të shumicës së galaktikave.

“Vrimat e zeza janë objekte thelbësisht të errëta. Ato nuk lëshojnë dritë. Prandaj, për të zbuluar një vrimë të zezë, ne zakonisht shikojmë sistemet binare në të cilat shohim një yll të ndritshëm që lëviz rreth një objekti të dytë, të pazbuluar”, tha. Bashkautorja e studimit Julia Bodensteiner, një studiuese postdoktorale në Observatorin Jugor Evropian në Mynih.

Zakonisht supozohet se kolapsi i yjeve masive në vrima të zeza shoqërohet me një shpërthim të fuqishëm supernova. Në këtë rast, një yll ndoshta 20 herë më i madh se masa e diellit tonë shpërtheu një pjesë të materialit të tij në hapësirë ​​në grahmat e vdekjes, pastaj u shemb në vetvete pa një shpërthim.

Forma e orbitës së saj me shoqëruesin e saj ofron dëshmi për mungesën e një shpërthimi.

“Orbita e sistemit është pothuajse krejtësisht rrethore,” tha Shenar.

Sikur të kishte ndodhur një supernova, forca e shpërthimit do të kishte goditur vrimën e zezë të sapoformuar në një drejtim të rastësishëm dhe do të jepte një orbitë eliptike dhe jo rrethore, shtoi Shenar.

Vrimat e zeza mund të jenë pa mëshirë grabitqare, duke përvëluar çdo material – gaz, pluhur dhe yje – që enden brenda tërheqjes së tyre gravitacionale.

“Vrimat e zeza mund të jenë të pamëshirshme vetëm nëse ka diçka mjaft afër tyre që mund të gllabërojnë. Zakonisht, ne i zbulojmë ato nëse marrin material nga një yll shoqërues, një proces që ne e quajmë shtim,” tha Bodensteiner.

Shenar shtoi, “Në të ashtuquajturat sisteme të vrimave të zeza të fjetura, shoqëruesi është mjaft larg sa që materiali të mos grumbullohet rreth vrimës së zezë për t’u ngrohur dhe për të lëshuar rreze X. Në vend të kësaj, ai gëlltitet menjëherë nga vrima e zezë.”