Forumi Musliman Evropian mbështet Erdoganin në zgjedhjet presidenciale të Turqisë

Forumi Musliman Evropian (EMF) deklaroi mbështetjen e tij për presidentin aktual dhe kandidatin presidencial të Turqisë , Recep Tayyip Erdoğan, në një konferencë shtypi të enjten në Stamboll. Në vendi...
Forumi Musliman Evropian mbështet Erdoganin në zgjedhjet presidenciale të Turqisë
Foto: Forumi Musliman Evropian mbështet Erdoganin në zgjedhjet presidenciale të Turqisë

Forumi Musliman Evropian (EMF) deklaroi mbështetjen e tij për presidentin aktual dhe kandidatin presidencial të Turqisë , Recep Tayyip Erdoğan, në një konferencë shtypi të enjten në Stamboll.

Në vendin, i cili kishte një pamje të qartë të Xhamisë së Madhe Hagia Sophia, zyrtarët e forumit i bënë thirrje elektoratit turk të votonte për Erdoganin, i cili sipas tyre nuk është vetëm presidenti i Turqisë, por edhe “udhëheqësi i Umetit, ” duke përdorur termin islamik që i referohet komunitetit global mysliman.

“Xhamia e Madhe Hagia Sophia është një simbol i ekzistencës së muslimanëve në Evropë,” tha presidenti i forumit, Abdul-Vahed Niyazov , në konferencën për shtyp.

“Kthimi i xhamisë së Hagia Sophia muslimanëve është një simbol i fitoreve dhe arritjeve të ardhshme të kombit turk,” tha më parë EMF në një deklaratë zyrtare në vlerësimin e masës së qeverisë Erdogan për të rikthyer Hagia Sophia, e cila fillimisht shërbeu si kishë. dhe më pas si muze, në xhami.

Niyazov tha se 170 milionë myslimanë jetojnë në kontinentin evropian.

“Kjo është arsyeja pse fati i Turqisë ka rëndësi për ne. Kjo është arsyeja pse ne jemi tani para Hagia Sophia.”

Ai tha gjithashtu se EMF këshillon elektoratin turk të votojë për Erdoganin.

“Në këtë mënyrë, ju do të mbështesni edhe Umetin edhe udhëheqësin tonë”.

Ndërkohë, Lauren Booth , një gazetare muslimane britanike, kritikoi Perëndimin për “shikimin e përçmuar ndaj Turqisë”.

“Pse dikush si unë, një gazetar që punon në rrymën kryesore (media), u zhvendos këtu?” pyeti ajo në mënyrë retorike, duke shpjeguar vendimin e saj për t’u vendosur në Türkiye.

“Është interesante që emigracioni është një çështje kaq e madhe në këto zgjedhje,” tha Booth, e cila është kunata e ish-kryeministrit të Mbretërisë së Bashkuar Tony Blair, duke kritikuar qëndrimet kundër refugjatëve në politikë.

“Nga njëra anë, Türkiye po pret një nga më të varfërit, disa nga njerëzit më të cenueshëm në botë, refugjatët sirianë,” shtoi ajo.

Nga ana tjetër, kjo është edhe zili e botës myslimane dhe më gjerë”.

“Ndërsa shikojmë këto zgjedhje të rëndësishme dhe atë që Perëndimi po përpiqet të thotë për Presidentin Erdogan, ne duhet të marrim parasysh qëndrimin e tyre në realitet”, shtoi Booth.

Ajo kritikoi gjithashtu mënyrën perëndimore të jetesës, duke thënë se ajo është “në rënie të lirë”.

“Stili i jetesës perëndimore nga vij unë është në rënie të lirë,” tha ajo, duke shtuar se është “një ideologji e përfunduar”.

Booth vlerësoi gjithashtu Partinë për Drejtësi dhe Zhvillim (AK) të Erdoganit .

“Turkiye dhe udhëheqja e AK Partisë janë të dy largpamëse dhe kanë vlera tradicionale,” tha ajo.

“Kombet që po dështojnë nuk kanë njerëz që duan të vijnë dhe të jetojnë në to,” shtoi ajo.

“Ata kanë njerëz që duan të largohen.”

Gazetari britanik pohoi gjithashtu se Perëndimi “po i bën të rinjtë turq të duan të largohen kur ata nuk e dinë se sa e mirë është Türkiye”.

Booth vlerësoi gjithashtu popullin turk për “një shoqëri kaq të mrekullueshme”.

“Dhe si motra juaj në Islam, unë i ftoj muslimanët e Turqisë që të shikojnë përreth me sytë tuaj dhe me sytë e zemrës suaj.”

“A janë rrugët tuaja të pastra? A keni ura të reja? A keni infrastrukturë të mirë? Po rriteni apo po tërhiqeni? Mendoni për këtë,” tha ajo.

“Allahu e shpërbleftë Presidentin Erdogan për mendimin dhe vendosmërinë e tij përpara.”

Në deklaratën e lëshuar para ngjarjes, EMF u bëri thirrje gjithashtu “bashkëmoshatarëve të tyre myslimanë nga Republika e Turqisë që të votojnë për Rexhep Tajip Erdoganin, i cili me të drejtë konsiderohet lideri i Umetit modern global”.

“Këtë të diel, më 28 maj, populli turk do të bëjë zgjedhjen e tij përfundimtare: kush do të jetë lideri i kombit dhe kreu i shtetit në vitet e ardhshme”, thuhet gjithashtu në deklaratë, duke iu referuar raundit të dytë të zgjedhjeve presidenciale.

Në raundin e parë, i cili u mbajt më 14 maj, asnjë kandidat nuk arriti të grumbullonte vota të mjaftueshme për të kapërcyer pragun e 50%.

Myslimanët e Evropës janë të bindur për mençurinë e popullit turk dhe se gabimet e së kaluarës nuk do të përsëriten dhe kombi turk do të vazhdojë zhvillimin e tij si pararoja e Umetit global nën udhëheqjen e udhëheqësit të tij aktual. thuhet në deklaratën e EMF.